Магнус Карлсен, чемпіон світу з шахів, винайшов власний спосіб перетворення зацікавленості до шахів та власне домінування у цій грі на прибутковий бізнес.

Так, у 2013 році він співзасновнував компанію Play Magnus, того ж року вперше став чемпіоном. З того часу компанія, що починала зі створення тренувального застосунку, Зросла до гральної платформи,, навчального центру та власного видавництва. В лютому минулого року Play Magnus виставила свої акції для продажу на фондовій біржі Осло, ставши єдиною в світі шаховою компанією, акції якої знаходяться у вільному обігу.

У 2021 році компанія зростала – заробіток у третьому кварталі склав $5,5 мільйонів, що на 176% вище за показник аналогічного періоду минулого року. На рахунках компанії лежить $22 мільйони.

Компанія намагається заробити на зацікавленості користувачів шахами за допомоги проведення турнірів PogChamps, учасниками яких є популярні стрімери не-шахового спрямування) та інші сучасні зірки.

Інтерес до шахів минулого року зрос, крім іншого, завдяки показу у листопаді 2020 року серіалу Netflix «Гамбіт королеви». За перші 28 днів його подивились 62 мільйони користувачів.

Конкуренти Play Magnus також не витрачають час: chess.com з березня 2020 року додає по 1 мільйону користувачів щомісячно, включаючи 2,8 мільйонів – у місяць показу «Королівського гамбіту».