Компанія Dole, найбільший в світі виробник фруктів і овочів, об’єднався з лондонським стартапом Ananas Anam, який виробляє Piñatex – веганську альтернативну шкіру на основі ананаса, яка зараз використовується такими брендами як Nike. У Dole кажуть, що партнерство допоможе компанії просунутися до своєї мети щодо усунення харчових відходів до 2025 року, повідомляє видання Green Queen.

В рамках нового партнерства Dole буде збирати листя ананаса, що залишилося на плантаціях на Філіппінах, і відправляти його в Ananas Anam. Волокно з листя буде вилучене, висушене й оброблене. Далі, його перетворять на неткану сітку, яка становить основу Piñatex.

За словами представників Ananas Anam, кожен квадратний метр Piñatex економить 8 кілограмів еквівалента CO2 в порівнянні зі справжньою шкірою тваринного походження.

Piñatex стає все більш популярною веганською заміною шкіри, яка використовується в ряді товарів, переважно в моді, а також в оббивці й автомобілях.

Фото: greenqueen.com

Крім Nike, для створення нових продуктів без жорстокості Piñatex використовують такі бренди, як H&M, Paul Smith і Hugo Boss.

Dole охарактеризував співпрацю з Ananas Anam як «ще один крок до обіцянки нульової втрати фруктів до 2025 року».

«Вирішення проблеми харчових відходів абсолютно важливе для нас, так як це багато в чому пов’язано з нашим бізнесом і нашим життям», – прокоментував П’єр-Луїджі Сігізмонді, глобальний президент компанії Dole Sunshine.

Фото: greenqueen.com

За словами Сігізмонді, крім боротьби з харчовими відходами нова ініціатива принесе нові джерела доходів фермерам, які вирощують ананаси на Філіппінах, які є одним з найбільших виробників фруктів у світі. Листя ананасу, які, в іншому випадку, пішли б у відходи, тепер можна монетизувати, що допомагає поліпшити умови життя дрібних фермерів в регіоні.

Доктор Кармен Хіджоса, засновник і головний креативний директор стартапу додала, що зростаючий попит на штучну шкіру, повинен сприяти «соціальному, екологічному та культурному розвитку».

Як писав FIZO, Nike створили кросівки Go FlyEase, які можна одягати і знімати без використання рук.