Епідемія коронавірусу торкнулась кожного. Хтось перехворів сам, в когось – рідні або близькі  люди. І виявилося, що на відміну від багатьох знайомих нам респіраторних вірусних інфекцій, COVID-19 має свої, специфічні особливості.

Насамперед,  це стосується перебігу хвороби та термінів одужання, які після  COVID-19 нерідко затягується на тижні, а то й місяці. З’явився навіть термін long COVID, який означає продовження хвороби, незважаючи на нормалізацію температури та покращення лабораторних показників. У таких випадках в процес захворювання можуть залучатися практично всі органи та системи організму людини.

Лікарів вражає діапазон цих остаточних  проявів. Це порушення настрою та сну, психічні розлади у вигляді депресій і панічних нападів, ураження нервової системи з різноманітною симптоматикою, шлунково-кишкові дісфункції та серцево-судинні  порушення. Нерідко страждає імунна система.

Практично кожний лікар – фахівець  вузького профілю зустрічається с тими чи іншими ускладненнями коронавірусу.

Впродовж довгого часу після хвороби багато пацієнтів відчувають себе непрацездатними, а ті , хто вийшов на роботу, для відновлення здоров’я повинні проходити курси реабілітації.

Напевне тому сьогодні все більше санаторіїв та здравниць в Україні вводять нові програми лікування для захисту та зміцнення імунітету та приймають на оздоровлення людей, які вже перехворіли на COVID-19.

Проте киянам їхати на оздоровлення необов’язково. Послуги повноцінної реабілітації після перенесеного захворювання на COVID-19 надають у столичній клініці Family Care. Що представляє собою програма реабілітації клініки і взагалі, що потрібно знати про своє здоров’я та враховувати при відновленні пацієнтам, які перехворіли на коронавірус, ми розпитали у Наталії Маріловцевої, головного лікаря Family Care, лікаря-терапевта вищої категорії.

Наталія Маріловцева

– Наталія Олександрівно, які наслідки чи побічні явища проявляються найчастіше у людей, що перехворіли на COVID-19, і які аналізи та дослідження потрібно зробити для визначення плану реабілітації пацієнтів?

– COVID-19 має дуже широкий спектр побічних наслідків, які мають суто індивідуальний характер. Насамперед це проявляється загальною слабкістю, різноманітними вегетативними реакціями, підйомами температури, коливанням настрою та безсонням. Можливі також зниження концентрації  уваги, порушення ритму серця, міалгії та артралгії.

Ще раз підкреслю, що ці прояви досить індивідуальні, й заздалегідь передбачити симптоматику у кожного хворого досить важко. Лікар повинен звертати особливу увагу на нові скарги пацієнтів, які не зустрічалися до захворювання і, скоріше за все, викликані коронавірусною інфекцією.

COVID-19 – це хвороба, що спричиняє ураження, насамперед, судинної системи людини з порушенням внутрішньосудинного згортання крові та звільненням факторів запалення, так званих цитокинів. Тому для обстеження таких хворих назначають аналізи, що характеризують рівень коагулопатії та ступінь порушень, спричинених патологічною дією інтерлейкинів та інших цитокинів. Деякі дослідження призначаються в індивідуальному порядку, в залежності від конкретної симптоматики.

– Чи потрібна реабілітація тим, хто мав малосимптомний  перебіг хвороби і зараз  відчуває себе цілком здоровим?

– Обов’язково. Відчуття повного здоров’я ще не означає, що хвороба повністю відступила. В багатьох випадках це підтверджують показники лабораторних досліджень. Крім того, лікарі нерідко зустрічаються з випадками пізніх ускладнень, після періоду уявного благополуччя.

Що в ідеалі повинна включати програма по реабілітації людей, які перехворіли на COVID-19?

– З огляду на навантаження на організм в період хвороби, дуже важливо відновлення провести без додаткових фармакологічних засобів, максимально використовуючи природні (фізіотерапевтичні) методи і особисті можливості пацієнта. Це робить значимим розуміння себе, як індивідума з усіма плюсами і мінусами, як нажитими, так і тими, що дісталися нам від предків.

Зокрема, ми в клініці використовуємо в програмах реабілітації можливості мінеральних вод і трав, гомеопатії та фізіотерапії (дуоденальне зондування, вісцеральні масажі з тюбажами, гідроколонотерапію, мофетні ванни).

Програми спрямовані на зняття інтоксикації, відновлення постачання кисню в тканини (яке дуже страждає при коронавірусі) та відновлення їх еластичності, що дозволяє нетравматично підключати їх до щоденних навантажень.

Так, зазвичай, програма реабілітації включає:

  • Корекцію  метаболізму. В першу чергу вуглеводного та жирового  обміну речовин, які страждають найчастіше;
  • Поступові фізичні  навантаження;
  • Дихальну фізкультуру та кінезотерапію для відновлення енергетики та поліпшення нормального кровопостачання з метою ліквідації  кисневого дефіциту в м’язах та інших тканинах  організму.

– Які спеціалісти мають бути задіяні під час реабілітації пацієнта?

– У випадку з COVID-19 виникає потреба у широкому спектрі фахівців, в залежності від скарг пацієнта та зони ураження.

Наша команда – медичні сестри, масажисти, реабілітолог-кінезотерапевт, косметолог – працюють у взаємодії один з одним під керівництвом і координацією лікаря. Консультація лікаря з оглядом пацієнта та його необхідним дообстеженням дає розуміння індивідуальних особливостей проблем і дозволяє зробити програму реабілітації максимально успішною.

– Багато хто рекомендує пацієнтам після перенесеної хвороби займатися йогою чи пілатесом. Яка у цьому ціль?

– Ці види занять дозволяють відновити еластичність усіх груп м’язів, залучити їх до активної роботи, що, в свою чергу, дає можливість активувати капілярний кровообіг і швидко відновити обмінні процеси у всіх тканинах. При цьому інструктор працює за рекомендацією лікаря, що дозволяє правильно дозувати навантаження і робити правильні акценти в тренувальних програмах для кожного підопічного.

– Як правильно вибудувати фізичне тренування? Які вправи мають бути до нього включені?

– При розробці програми фізичних тренувань фахівцю потрібно обов’язково дотримуватися таких моментів:

  • Необхідно враховувати індивідуальні проблеми та можливості пацієнта;
  • Навантаження мають бути аеробними, без перевантажень, з контролем стану під час лікувально-тренувального сеансу;
  • Не можна допускати ніяких рекордів з боку пацієнта – поспішаємо повільно (festina lente), на повній довірі до фахівця і в індивідуальному темпі.

– Що на рахунок харчування? Чи має бути переглянутий раціон пацієнта?

– У більшості  випадків  має місце суто індивідуальний підхід. Що стосується загальних рекомендацій, то тут можна запропонувати їсти велику кількість овочів (близько 2/3 від загального обсягу раціону, але з термічною обробкою більшої частки) у вигляді супів, рагу, соте, салатів з варених або запечених овочів. Також корисним буде легкий білок: яєчний білок, нежирні сорти м’яса, риби, рослинний білок бобових та горіхів. Крім того, людям, які перехворіли на COVID-19 варто обмежити вживання цукру та солодощів, виробів з білої муки і цільного молока. При цьому я порекомендую ритмічний прийом їжі невеликими порціями.

При можливості пацієнту бажано скласти індивідуальне меню з аналізом його звичного стилю харчування та особливостей здоров’я.

– Можливо, ви дасте ще якісь рекомендації, які пацієнти можуть дотримуватися поза програмою реабілітації в клініці, у звичайному житті?

– Коронавірусна хвороба – це епізод у вашому житті. Життя триває, і воно повинно бути здоровим та радісним. Важливо пам’ятати, що чим краще ви знаєте себе і вмієте підтримувати в балансі – тим вища ваша стійкість до зовнішніх негараздів і вища якість життя. І місія нашої клініки – пізнати пацієнта (з його скаргами, минулими проблемами, обставинами справжнього життя), познайомити його з самим собою істинним і навчити бути здоровим. Це є те, що називають Біохакінгом, Holistic чи тому подібне – цілісний і системний підхід до пізнання себе і вміння використовувати свої сильні сторони, зміцнювати зони ризиків в гармонії з природою, стилем життя і способом думок. І це, на мою думку, є найреальніший шлях до активно, здорового і щасливого життя.

Посилання на програму реабілітації тут.