Нещодавно компанія «Фавор», відомий виробник молочних продуктів «АМА» та «А-МАМ», заключила партнерство зі столичним медичним центром Family Care. Разом вони вирішили впроваджувати програми здорового харчування для всієї родини. Як виявилося, молочні продукти (які б там теорії не пропагували за кордоном) є потужним джерело поживних речовин для людини. Просто вживати їх потрібно зважено та враховуючи особливості кожного організму. Які саме молочні продукти потрібно споживати, як правильно їх включати у щоденний раціон харчування і кому від молочного краще утриматися ми розпитали у головного лікаря Family Care, сімейного лікаря Наталії Маріловцевої. 

Наталія Маріловцева

– Останні роки у світі «розганяють» інформацію про шкідливість молочних продуктів для організму людини? На чому ґрунтуються ці твердження і чи є в них доля істини?

– Вживання молочних продуктів уже багато років дуже дискусійна тема. Ми можемо почути як обережні твердження (не бажано вживати молочні продукти, вони погано перетравлюються; дорослі люди не засвоюють лактози; в умовного мене взагалі генетична непереносимість лактози), так і категоричні (вживати молочні продукти абсолютно не можна; «шкідливий» казеїн не засвоюється і шкодить організму; лактоза призведе до збою травлення та ін.).

Деякі з цих тверджень мають під собою наукову основу, але більшість ґрунтується на чутках, домислах чи є просто даниною моді. 

– А кому все таки протипоказані молочні продукти і які саме?

– Молочні продукти слід виключити з раціону в разі алергії на молочний білок, непереносимості лактози (відносне протипоказання, оскільки виключати можна не всі молочні продукти) та дисметаболічних нефропатій, відомих як МКХ (сечокам’яна хвороба) і сечо-сольовий діатез (протипоказані не всі молочні продукти і не за всіх станів порушення функції нирок).

У випадках, коли протипокази відносні, перевагу в споживанні слід віддавати кисломолочним продуктам, де молочні протеїни будуть ферментовані (сквашені).

– Споживання молочних продуктів якимось чином залежить від віку людини?

– Так, звичайно. Доросла людина вірогідніше буде мати негативні наслідки від вживання молочних продуктів, особливо молока. Тому тут, знову таки, варто надати перевагу кисломолочним продуктам, з врахуванням стану шлунково-кишкового тракту та супутніх захворювань людини.

– Що навпаки є в молочних продуктах, без чого людському організму не обійтися?

– Молочні продукти не є життєво необхідними для людини. Але до складу молочного білка – казеїну – входять незамінні амінокислоти (валін, лейцин, лізін, триптофан, метіонин), що не синтезуються у нашому організмі. Через збалансованість амінокислотного складу та легку засвоюваність казеїн часто використовується при парентеральному харчуванні важких хворих та як додатковий протеїн для спортсменів.

Казеїн – гарне джерело кальцію, фосфору та інших мінералів, а саме молоко – легких для засвоювання жирів та жиророзчинних вітамінів А, Е і Д.

Молочний жир, який ми частіше знаємо та вживаємо як вершкове масло і який є одним із найбезпечніших жирів, ми радимо навіть при наявності алергій. Адже масло – високожирний продукт з сепарованою білковою складовою і немає інших домішок. Особливо топлене масло (ҐХІ). Насичені жири вершкового масла легкі для засвоєння.

У той час як рослинні жири при алергіях можна приймати тільки у рафінованому вигляді. А у процесі рафінації, як усі знають, продукт втрачає органічність і користь.

Нерафіновані рослинні олії – це чудово джерело корисних речовин, але це небезпечне джерело жирів для алергіків. Тому топлене  масло (ҐХІ) або високожирне вершкове (>80%) у раціоні алергіків – в топі.

– А як вибрати якісний молочний продукт? 

– Якщо ви вживаєте домашні молочні продукти, то, перш за все, потрібно бути впевненим, що молоко – від  здорової корови. Тобто, важливо мати надійного постачальника! По-друге – мати довіру до господині та знати ступінь порядку в її хаті, у місці, де це молоко переробляють. Чистота та вміння готувати молочні продукти за технологією – запорука якісного та смачного продукту! .

– На що потрібно звертати увагу при покупці промислової продукції?

– Молоко – це живий продукт, тому він не може зберігатися тривалий термін. Тому строки придатності дуже важливі для розуміння натуральності продукту. Також дуже важливим є склад молока в пакеті. Крім безпосередньо молока та корисних бактерій у ньому нічого не повинно бути. Не слід також забувати про якість та непорушену цілісність упаковки та зручний об’єм продукту.

Особисто мені подобаються малі об’єми. Їх зручно вживати за короткий час, і це запорука збереженої якості. Крім того, малі упаковки дозволяють задовольнити всіх членів родини, якщо кожен має свій смак та особливості щодо вживання молочних продуктів.

– Ваша клініка створила колаборацію з виробником молочної продукції «АМА» та «А-МАМ». Можна сказати, що ця продукція відповідає усім перерахованим вами критеріям?

– Так, ми давно знайомі з якістю продукції «АМА». Це той випадок, коли ми знаємо і корів, і господинь, і місця, де цю продукцію роблять. Тому ми їм повністю довіряємо.

Наша співпраця почалась за кілька років після того, як «народився» внутрішній проєкт клініки «Смак здоров’я». Ми розробили його з метою навчання наших пацієнтів здоровому та стильному харчуванню з урахуванням особливостей травлення кожного. І саме продукція АМА стала найзручнішою для цього.

– Як правильно вибудувати раціон харчування, який включає молочні продукти?

– Ми намагаємось навчити кожну людину, яка до нас звертається, вживати молочні продукти та страви з молока із задоволенням та користю. Але кожна людина унікальна, тому її стиль життя та харчування унікальний також.

Через те ми лише намагаємось допомогти нашим пацієнтам зрозуміти себе, свої особливості та обернути їх собі на користь.

– Як часто потрібно вживати молочні продукти, у якій кількості і що саме?

– Перше за все, важливо зберегти насолоду від їжі. Молоко та молочні вироби – це традиційна річ української кухні. Але у кожної родини свої смаки та свої особливості здоров’я. Тож завдання лікаря, який корегує раціон харчування пацієнта, – зробити аналіз його смакових вподобань та можливостей травлення. А вже потім допомогти сформувати унікальний індивідуальний або  родинний стиль харчування, який буде і зберігати здоров’я, і дарувати задоволення від їжі.

– Чи є відмінності в такому раціоні для дітей, людей середнього та поважного віку?

– Звісно є. Для людей поважного старшого віку все таки є обмеження щодо вживання саме молока. Ферментовані (сквашені) молочні продукти – легші та корисніші в будь-якому віці.

Але є й дитячі конституції з поганим засвоєнням молока і проявом цього у вигляді діатезів та труднощів з травленням (проноси, закрепи, здуття живота). У такому випадку треба виключити молочні продукти взагалі, до стухання запалення ШКТ, проявів алергії чи діатезу. А вже потім спробувати  ввести їх у раціон знову. Потрошки, із спостереженням та порадами лікаря.

У той же час, буває і важка неспроможність засвоювати лактозу, що заважає дитині нормально розвиватися та рости. За таких умов потрібно виключити молоко із раціону взагалі. Навіть, якщо це грудне вигодовування. Але таке рішення потрібно приймати не самостійно, а з лікарем.

Загалом кожна людина має змогу аналізувати свій стан після вживання будь-якого молочного продукту. І це найвірніший шлях до розуміння себе та усвідомленого ставлення до своїх звичок і вподобань. Також це єдиний вірний шлях до довгого здорового та щасливого життя.