Лондонський венчурний фонд Bachelor Capital створив Founder Wellbeing and Performance Platform –сервіс та платформу, що є результатом дослідження, в якому взяли участь 230 засновників стартапів, та 20-річного досвіду фонду в інвестуванні у європейські технологічні команди.

Метою проведеного фондом дослідження стало вимірювання тиску, який здійснюється на засновників стартапів, та їхньої ефективності в умовах постійного та високого навантаження. Згідно результатів, тиску не можна позбутись, особливо якщо намагатись присвятити роботі та боротьбі з ним кожну годину життя. Натомість цілісний підхід – з оптимізацією сну, харчуванням та психологічною підтримкою – дозволяє підвищити ефективність. Більш з тим, дослідження навело на ідею, як венчурні фонди можуть допомогти та підтримати засновників стартапів.

Серед висновків дослідження:

  • 82% засновників вірять, що понаднормова робота – невід’ємна частина життя підприємця;
  • 71% вважають, що підприємець ставить на перше місце роботу, а не інвестиції у власне здоров’я;
  • 83% опитаних не бачать зростання ефективності від збільшення кількості робочих годин;
  • 90% засновників погоджуються з тим, що відповідальність, яку беруть на себе підприємці, вимагає постійної понаднормової роботи та збільшення тривалості робочого часу.

«Починати та розвивати бізнес важко, ще важче – коли економічне оточення невизначене та повне викликів. Через це історично дієвий підхід просто докладати більше зусиль та приділяти роботі весь час більше не має сенсу. Дослідження Balderton свідчать, що цей підхід призводить не до успіху, а скоріше – до негативного впливу на процес ухвалення рішень, креативність та навіть до вигоряння», – вказує Суранга Чандратіллаке, генеральний партнер фонду.

Венчурний фонд вірить, що екосистема стартапів може багато чого навчитись у професіональних спортсменів, а саме у системи їхніх тренувань у прагненні до пікових показників. Вони враховують низку факторів, серед яких фізичний стан, харчування, сон та ментальне здоров’я. Також вони мають сильну командну підтримку та команду тренерів, які їх підтримують. На цій структурі Balderton Capital побудував свою платформу Founder Wellbeing and Performance, що доступна всім засновникам портфельних компаній фонду.

На платформі представлені програми підтримки та покращення здоров’я за допомогою фітнес-тренувань, у супроводі провідних лікарів-експертів; Форуми СЕО, на яких у довірчій та спокійній атмосфері засновники компаній можуть обговорити свої проблеми та виклики, з якими вони стикаються як лідери своїх команд; коучінг для керівників; а також заходи, інструменти та посилання для підтримки та розвитку засновників, щоб допомогти їм показати найкращі результати.

«Засновники, як і елітні спортсмени, мають керувати стресом та тривожністю під тиском, підтримувати мотивацію, оптимізувати концентрацію та навички комунікації, а також сприяти розвитку культури відповідального ставлення, водночас знижуючи ризики вигорання, виснаження та невдачі. Спортсмени пораються з подібними завданнями, тренуючи мозок та центральну нервову систему для ефективної протидії стресу, сприймаючи невизначеність та дискомфорт та надаючи перевагу турботі про себе, особливо у випадках неможливості збереження балансу роботи-життя», – каже доктор Саймон Маршалл, дослідник психології ефективності та стійкості в Університеті Сан-Дієго.

Процвітаюча економіка стартапів створює можливості для суспільства та економіки, створюючи робочі місця та розподіляючи гроші по Європі, однак дослідження Balderton Capital показали брак інвестицій у здоров’я та благополуччя засновників стартапів, що погіршує шанси команд на успіх. Ставки високі: в одній лише Великій Британії технологічна екосистема оцінюється в $1 трильйон, а у технологічних командах працює понад 5 мільйонів осіб.

Бернар Латод, керуючий партнер Balderton Capital, каже: «В інвесторів є великі очікування від цього покоління засновників стартапів, і ми більш ніж зазвичай потребуємо інноваційних технологій для вирішення найбільших світових проблем. При цьому, існує прірва між тим, що засновникам потрібно для досягнення кращих результатів, і реальною ситуацією. Логічно, що не результативні підприємці погано впливають на стан справ у компанії».