Футбольна асоціація Англії, Північної Ірландії, Шотландії та Уельсу та Республіки Ірландія зробить заявку на проведення чемпіонату UEFA Euro 2028, однак навіть не розглядатиме проведення в себе Чемпіонату світу FIFA 2030 року.

Рішення засновано на техніко-економічному обґрунтуванні, яке провела Англійська Футбольна Асоціація та яке «містить аналіз економічного впливу, політичний футбольний огляд та попередні підрахунки витрат на організацію ключових спортивних заходів». Згідно висновків дослідження, вартість проведення заходу буде значно нижчою за кошторис Чемпіонату світу, а принесе країні таку ж саму фінансову вигоду. Щоправда, цифри не розголошуються.

Таке рішення не дивує, адже останнім часом точиться багато розмов про захмарні кошториси головних спортивних подій світу – і про відсутність не лише прибутку, але й хоча б якогось відшкодування.

Наприклад, Катар витратив загалом близько $300 мільярдів на міську інфраструктуру та на збільшення аеропорту напередодні Чемпіонату світу. Згідно прогнозів, він отримає близько $20 мільярдів. Зимові Олімпійські ігри в Пекіні коштуватимуть Китаю $38,5 мільярдів, що в 10 разів більше за прогнозовану цифру.

Заявки від футбольних асоціацій, які бажають приймати Чемпіонат світу 2030 року, очікують до кінця березня поточного року.