Міжнародний Олімпійський Комітет та його наполегливе рішення розпочати Олімпіаду у Токіо 23 липня не зустрічає особливого розуміння серед багатьох дотичних.

З одного боку, перенесення Ігор з 2020 року на 2021 вже коштувало організаторам $800 мільйонів, а загальна витратна частина сягає $25 мільярдів. Тому заява Джона Коатса, віце-президента МОК та куратора токійської Олімпіади про те, що Ігри відбудуться навіть якщо у Токіо буде введений надзвичайний стан, є частково зрозумілою. Однак кількість нових випадків зараження COVID-19 у країні в середньому складає 5272 на день.

З іншого боку, є ціла низка впливових критиків та опонентів:

  • Проведене в Японії опитування свідчить, що 83% населення вважають, що Олімпіада має бути скасована (43%) чи перенесена (40%);
  • Генеральні директори цифрових гігантів Softbank та Rakuten завили, що вважають проведення Ігор даремною ідеєю, не вартою людських життів та довгострокової економічної рецесії, яку може викликати збільшення кількості хворих;
  • Впливовий японський політик Тошіхіро Нікаї у квітні висловлювався на користь перенесення Олімпіади;
  • Канада та Австралія відмовились відправляти своїх атлетів до Токіо. Тенісисти Наомі Осака, Рафаель Надаль та Кеї Нішікорі не впевнені у своїй участі. Серені Уільямс не планує їхати, якщо не зможе привезти свою 3-річну доньку.

Своїм рішення МОК вже заборонив приїжджати закордонним вболівальникам, а зараз розглядає можливість повної відсутності глядачів під час Олімпіади.