Як вам пропозиція поснідати або повечеряти равликами з розмарином, по-бургундськи, по-буковинськи, шампіньйонами, фаршированими равликами чи білою ікрою молюсків? І все це треба смакувати з білим вином, якщо ви гурман, та підсушеним білим хлібом!

В селі Стрілецький Кут у Чернівецькій області весною 2018 року місцева сім’я відкрила равликову ферму. Ідея зародилась у чоловіка, а дружина підтримала його. Досвід переймали за кордоном у колег з Європи та вчилися на власних помилках, створювали штучні умови для проживання равликів, бо наша природа для них не підходить.

Молюски вдень сплять, а вночі їдять, люблять простір, темряву, тепло та вологу, і тому маленькі равлики тисячами ростуть у теплиці під дерев’яними дошками-щитами, які лежать на землі. Влітку їх виносять на поле, а восени збирають та сортують.

Один такий слимачок має 12 тисяч зубів та любить їсти спеціальний салат.

Взимку у лютому маточне стадо з дорослих равликів впадає у сон, а навесні їх викладають на столи, поливають водою та за дві години «будять», вони прокидаються, їдять корм та  моркву, щоб краще спарюватись, і впродовж тижня відкладають ікру, з якої вилуплюється малеча. Через два дні дітки стають дуже активними.

Ікра молюсків, білого кольору дуже цінується на ринку – 300 г коштує 1200 грн. А в Європі така ікра в 15 разів дорожча за лососеву – 100 г продають за 150 евро. Тож господарі готуються постачати равликів на експорт до Євросоюзу. Його світовий оборот – 460 тис. тон на рік, і це для гурманів виявилось замало.

Василь та Оксана Юськів працюють цілий день, а ще приймають екскурсії та пригощають гостей. Їстівний середземноморський равлик helix aspersa muller  або просто мюллер треба зачепити та витягти маленькою виделкою з мушлі, на смак він нагадує гриби.

М’ясо равликів – це 100% білок, дуже корисне для серця і судин, чистить холестерин у крові. У господаря Василя, наприклад, при щоденному вживанні навіть артеріальний тиск прийшов у норму. А до цього він приймав таблетки три рази на день та погано себе почував.

Тепер девіз Оксани звучить так: «Равлика в кожну українську сім’ю!». Це не тільки корисно, а ще й дуже смачно.

Є на фермі і великі равлики – ахатини. Але їх не їдять, з ними туристи фотографуються.

І ще трохи цікавої інформації. В Голландії равликам дають їсти кольоровий папір, відповідно їх відходи життєдіяльності теж кольорові, а художники використовують ці чудові барвники для створення картин, які, до речі, дуже дорого продаються.

Текст і фото: Валерія Велика