Управління туризму та курортів Львівської обласної державної адміністрації пропонує туристам спланувати зимові вихідні, відвідавши віпочинкові комплекси з чанами.

«Чан став справжньою цікавинкою для туристів, послуга подеколи стає навіть популярнішою за традиційні лазні й сауни, – зауважила Наталя Табака, начальниця управління туризму та курортів Львівської ОДА. – Ймовірно тому, що багато хто з таким теплим відпочинком у холодну пору року ще не знайомий».

Для чану є певні застереження щодо стану здоров’я: не варто йти тим, у кого шкірні захворювання, серцево-судинні або опорно-рухового апарату.

«Натомість відвідування чану корисне у випадку простудних хвороб, стресів, втоми, безсоння, нервових розладів, – розповіла фахівець одного зі SPA-центрів. – А якщо використовувати його ще й по черзі із зануренням в холодну воду – для нормалізації роботи судин».

Де ж можна знайти чани на Львівщині?

1. Готель TAOR KarpatyResort&Spa

Фото: bookit.com.ua

Знаходиться готель за десяток кілометрів від селища Східниця, у селі Ластівка, Турківського району.

Там працює чан із джерельною водою і карпатськими травами. Він ще й розташований на березі ріки.

Неподалік – місто Борислав, колишня нафтова столиця України. Тут можна відвідати музей нафтової і газової промисловості, церкву Святої Анни, де є мощі понад 700 святих. А на відомому бальнеологічному курорті Східниця є джерела із мінеральними водами.

  1. Готель «Карпатський замок»
Фото: green.vsitury.com.ua

Готель розташований у неймовірно цікавому селі Розлуч Турківського району.

Якщо вирішите погрітися у цьому чані, то зовсім близько, довкола у тому ж селі зможете побувати в таких цікавих місцинах: витік ріки Дністер на захід від села, Довбушева Криниця (Олекса Довбуш тут був у 1744 році), одна з найбільш екзотичних споруд України ­– дерев’яний костел святого Франциска Борджія, який залишився тут як спогад про колишніх мешканців – німців-колоністів зі Швабії.

І ще одна цікавинка – Розлуча. Це джерела, які мають різні властивості.

В містечку Турка народний музей «Бойківщина» (приміщення Ратуші) познайомить із історією карпатського краю і головне – культурою бойків.

  1. Готель «Вежа Ведмежа»
Фото: kandagar.net

Готель з чанами функціонує в селі Волосянка поблизу Славського.

За кількасот метрів від «Вежі Ведмежої» є курінь «Мохнач», що розповідає про діяльність УПА. Тут можна побачити модель криївки, військовий польовий намет, всюдихід «Вепр», відвідати польову кухню й постріляти на пейнтбольному майданчику.

Інший варіант – звідти ж здійснити лижний похід на гору Ільза, довжиною 8,7 км. На самій горі функціонує бугельний витяг.

  1. Готель «Захар Беркут»
Фото: karpaty.info

Знаходиться готель у селищі «Славське». Він має власний гірськолижний комплекс й пропонує чимало супутніх послуг, зокрема сноутюб, сноуборд, короткі лижі.

  1. Відпочинковий комплекс «4 сезони»

Це комплекс котеджів у бойківському стилі зі смерекового бруса у Славську. Тут також є чани на травах. Гостям пропонують прогулянку в санях, майстер-класи з гончарства.

У самому Славську також працює мистецька галерея «Максим», а неподалік відбуваються майстер-клас з ковальства.

В околиці, у селі Тухля, є фермерське господарство «Козяча ферма двох Катерин», де можна дегустувати різноманітні сири та побувати на екскурсії.

  1. Комплекс Monastic SPA
Фото: monastic-spa.com

Комплекс розташований у північній частині Сколівського району, поблизу траси Київ – Чоп, у селі Орів. Комплекс складається із затишних туристичних будиночків у швейцарському стилі, споруджених із місцевої карпатської смереки.

Зовсім недалеко на південь – цьогорічна туристична перлина Львівщини, історико-культурний заповідник «Тустань» в селі Урич. Краєвиди зимових скель колишньої фортеці-митниці нікого не залишать байдужим!

З бойківським побутом тутешніх селян гостей познайомить культурний центр «Хата у Глубокім».

Поруч протікає ріка Стрий і її притока Уричанка. За селом Корчин є красивий водоспад Гуркало й підйом на гору Параска.

  1. Відпочинковий комплекс «Шепільська»
Фото: shepilska.com.ua

Розташований комплекс у селі Довголука Стрийського району. Крім чанів, місця для катання на ковзанах та спуску для санок він може похвалитися і дуже вдалим розташуванням – між бальнеологічними курортами-містами Моршин і Трускавець.

Звідси і до міста Дрогобич не так далеко – 25 км. Тут можна відвідати церкву Св. Юра, що внесена до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, скуштувати каву та торт з сіллю, побувати на вечірній театралізованій екскурсії. В місті також варто піднятись на вежу ратуші.

А в згаданому Трускавці можна і славетної «Нафтусі» попити, і відвідати музеї: художній – Біласа і, власне, курорту.

В яку ціну обійдеться проживання взимку в Карпатах?

Доба у двомісному номері в готелі Турківського району обійдеться від 550 до 1100 грн.

Дещо дорожче, звісно, буде в популярнішому серед туристів Сколівському районі – 600-2750 грн й 800-2900 грн на новорічні свята за той же двомісний номер.

За матеріалами Львівської ОДА