Олімпійські ігри в Парижі відбудуться лише за рік, однак організатори вже втрапили в корупційний скандал. Як ми нещодавно писали, до офісу Олімпійського комітету Парижу завітали антикорупційні органи

Як стало відомо, обшуки 20 червня стали частиною великого розслідування розкрадання державних коштів та фаворитизму. Правоохоронці того ж дня навідались в офіс компанії, відповідальної за будівництво  Олімпійської інфраструктури – SOLIDEO.

В Комітеті заявили, що цілковито сприяють та надають всю необхідну інформацію правоохоронцям. Представники влади не оприлюднили прямих звинувачень, однак «осад залишився». І це при тому, що президент оргкомітету Тоні Естанже гарантував «бездоганність та сумлінність» у діяльності організації, особливо на тлі звинувачень у незаконній підтримці заявки Катару на проведення нещодавнього Кубку світу з футболу.

Міжнародний Олімпійський Комітет в офіційному повідомленні заявив, що знає про перебіг справ у Франції. За збігом, представники МОК того дня саме перебували у Парижі, щоб обговорити з місцевими організаторами хід підготовки до Олімпіади 2024 року.

Обшуки – не перший скандал довкола оргкомітету Парижу-2024: раніше він потрапляв під критику через високу ціну квитків, плани з переміщення до приміських районів паризьких безхатченків та хвилю звільнень та міжусобних конфліктів між французькими спортивними чиновниками.

Більше того, запланована церемонія відкриття, яка включає складний в організації парад вздовж річки Сени, створила неабиякі логістичні та безпекові виклики та втретє збільшила бюджетну потребу – до $9,6 млрд (див. «Цифри» нижче).

Третя поспіль Олімпіада із корупційними звинуваченнями

Олімпійські ігри стали осередком фінансових зловживань в останнє десятиліття: організатори заходів у 2020 році в Токіо та в 2016 році у Ріо-де-Жанейро були звинувачені у корупції та розтраті коштів.

Харуюкі Такахаші, член оргкомітету Токійської Олімпіади, тричі заарештовувався протягом останнього року за звинуваченнями у отриманні хабара в розмірі понад $1 мільйон від кількох спонсорів. Ще два відомі японські бізнесмени були заарештовані в рамках розслідування.

У 2021 році Карлос Артур Нузман – архітектор Олімпіади в Ріо у 2016 році – був засуджений до 30 років ув’язнення за створення системи хабарів, що дозволили заявці Бразилії виграти в МОК.

Нізман очолював національний олімпійський комітет та посідав ключові посади у МОК. Його визнали винним у корупції, відмиванні грошей та ухиленні від сплати податків. Ще три бізнесмени та політики, включаючи колишнього мера Ріо-де-Жанейро, постали перед судом в рамках розслідування фактів хабарництва.

Скільки коштує Олімпіада? В цифрах

  • 8,8 мільярди євро ($9,62 мільярди): попередній бюджет Олімпійських ігор в Парижі. Організатори вибились з обрахунків 2017 року, коли планувалось витратити 6,6 мільярдів євро ($7,2 мільярди).
  • $13 мільярдів: Вартість організації та проведення Олімпіади в Токіо, що набагато більше за орієнтовані витрати Франції.
  • $22 мільярди: втрати Олімпіади в Токіо через відсутність фанатів, викликану пандемією covid-19.
  • 156%: середня кількість Олімпіад, що перевищують закладений бюджет (бюджети третини Олімпіад з 1960 року невідомі).
  • $40 мільярдів: приблизна вартість підготовки до літніх Олімпійських ігор 2008 у Пекіні, що робить їх найдорожчими в історії.