Через ризики продовження локдауну організатори Антисміттєвого забігу No Waste Run перенесли захід на 15 травня та спростили процес реєстрації. Про це йдеться у прес-релізі, який отримав FIZO.

Під час заходу збиратимуть кошти на будівництво інноваційного культурного об’єкта «України Без Сміття», що популяризуватиме культуру сортування відходів.

Станція сортування, музей відходів, майданчик для «безпластикового» фермерського ринку, а також простір просто неба для арт-заходів, — «Україна Без Сміття» планує збудувати зразковий об’єкт, що остаточно змінить уявлення про сміття.

Організатори забігу — фандрейзингова платформа Kind Challenge та соціальний стартап «Україна Без Сміття» — хочуть зібрати 1 500 000 грн, встановивши цим справжній рекорд бігового фандрейзингу.

«Наші забіги відрізняються від інших благодійною складовою: кожен учасник обов’язково робить свій благодійний внесок або збирає кошти на добру справу серед друзів та команди. Таким чином ми додаємо сенсу бігу та даємо шанс стати корисним для суспільства. На No Waste Run ми маємо мету зібрати 3000 учасників та 1 500 000 грн для побудови сміттєпереробної станції», – повідомила Таня Гриньова, засновиця платформи Kind Challenge.

Також вона звернула увагу на те, що великі забіги – багато відходів. Після марафонів уздовж маршрутів часто залишаються купи сміття, які навряд чи потрапляють на переробку.

«Ми ж хочемо показати, що можна влаштовувати забіги «без відходів», і що такі забіги – дієвий спосіб формування антисміттєвої культури і фінансової підтримки соціальних ініціатив, які захищають довкілля від забруднення», – розповіла вона.

Бігуном-благодійником може стати кожен охочий, незалежно від місця проживання — для цього треба виконати всі умови забігу. Пробігти символічні 2 км, 5 км чи 10 км можна на ВДНГ або в будь-якій іншій точці світу, самостійно або з командою.

Усім учасникам, які виконають умови забігу, організатори обіцяють особливі нагороди — медаль із переробленого пластику, а також призи від партнерів забігу. А ще у бігунів безкоштовно прийматимуть відсортовані відходи на переробку.

«Ми в УБС переконані в тому, що сміття не існує. Сміття зникає, коли ми про нього піклуємося і ретельно сортуємо. Ми щодня викидаємо в смітник цінні ресурси: скло, пластики, метали чи папір. Наш культурний об’єкт на ВДНГ стане справжнім порталом у інший світ, в якому не існує сміття, а є лише цінні вторинні матеріали, що можуть знову стати корисними речами. Час змінювати стереотипне уявлення в суспільстві про те, що відходи — це щось брудне і неприємне. Забіг — чудовий старт для нашої фандрейзингової кампанії по збору коштів на будівництво», – вважає Євгенія Аратовська, голова «України Без Сміття».

Нагадаємо, благодійний забіг мав відбутися 17 квітня, у Всеукраїнський день довкілля на ВДНГ у Києві.