У Чернівцях любителям активного туризму пропонують двогодинну екскурсію по старому дренажному тунелю «Підземні Чернівці».

Підземний тунель, який тягнеться під університетом та проходить від вулиці Нахімова до вулиці Гагаріна, почали зводити ще за радянських часів, у 1975 році як дренажну систему для відведення ґрунтових вод з центральної частини міста та захисту її від зсувів.

58 фільтросвердловин були встановлені по периметру. Нині працює лише 15, через які в тунель стікає вода. І від цього стіни стали нагадувати мармурову печеру з мінералами – сталактитами і сталагнітами.

Тунель має 40 м глибини та 1,5 км довжини.

Фото: Валерія Велика

Екскурсію у підземелля треба проводити тільки у супроводі гіда, який надасть необхідну амуніцію (гумові чоботи, каски з ліхтарями та рукавиці), оскільки в тунелі повно води і дуже темно. А ще туристу треба буде подолати шлях нагору по 14-ти метровій металевій драбині, яка поєднує рівні тунелю. Назад дороги немає, металева решітка за туристом закривається, і екскурсія триває дві години вже у самому тунелі.

«Дві години підземного «фітнесу», і ми побачили світло в кунці тунелю. Краще за саму сучасну тренажерну залу! Але беріть з собою змінний одяг, бо будете виглядати, наче гості з минулого», – радить журналістка FIZO Валерія Велика, яка на собі спробувала весь екстрім підземної екскурсії.

Фото: Валерія Велика

До речі, підземелля Чернівців має свої легенди. Кажуть, що підземний тунель з’єднував між собою в’язницю, поліцію та колишній палац правосуддя. А купці під землею завозили підводами товари та харчі для панства, щоб фіри не заважали місцевій знаті у центрі міста.

За іншою легендою, тунель був секреним військовим об’ єктом і по ньому ганяли вагонетки.

Вартість екскурсії – 150 грн з людини.