На початку сезону журналісти FIZO побували в Бердянську на XXI Всеукраїнському фестивалі журналістів «Азовське літо-2019», де мали змогу оцінили, як на дитячому курорті дотримуються правил безпеки та як навчають дотримуватися цих правил дітей.

Питанню безпеки для дітей у Бердянську та по всій Запорізькій області приділяють дуже значну увагу. Це і безпека під час навчального процесу дітей у школах, до якої долучаються батьки, рятувальники та вчителі, і під час шкільних канікул, коли батьки на роботі і діти залишаються одні.

В останньому випадку, як розповіла FIZO Юлія Баришева, начальник сектору зв’язків зі СМІ та роботи з громадськістю Головного управління ДСНС України у Запорізькій області, управління розробило навіть спеціальну методику організації роботи з дітьми.

Перш за все, за її словами, це пришкільні табори відпочинку безпеки (табори «Червона гвоздика» та «Факел»), де проводяться Дні безпеки для дітей.

Під час таких таборів, співробітники ДСНС проводять спеціальні уроки – навчають школярів, як вести себе на дорогах, під час купання у морі та виникненні пожежі, навчають плавати та тушити пожежу.

Але вчитися ліквідувати пожежу можуть тільки діти з 13 років, молодших до такого уроку не допускають.

Малечі в садочках розповідають про сірнички, читають правила у вигляді казок, показують мультфільми.

Дітям старшого віку читають лекції, у травні та вересні проводять тижні безпеки дитини, у листопаді та грудні –  місячник пожежної безпеки, у квітні – місячник цивільного захисту шкіл.

Під час Днів безпеки для дітей проводяться вікторини, конкурси, які влаштовують самі діти, та квести.

Взагалі у Запорізькій області понад 50 закладів відпочинку літнього оздоровлення, тому в усі чотири зміни, коли працюють табори, проходять Дні безпеки. Це – Бердянськ, Приморськ, Приазовський район та смт Кирилівка.

Під час заходів на місце приїздить пожежна машина з фахівцями, проводяться заходи, щоб діти не забували елементарні заходи безпеки. Фахівці працюють також з дітками з діагнозами Дауна, ДЦП, з вадами зору та слуху.

Наприклад, в області є центр реабілітації дітей з ДЦП, садок «Вербичка» для дітей з вадами зору до яких фахівці приїздять не тільки на Дні безпеки, а ще й на свята. Сонячні дітки вчать віршики про пожежну охорону і дуже люблять свої старших товаришів.

Крім того, на острові Хортиця є ще підшефний навчально-виховний комплекс військово-спортивного профілю «Запорізька Січ», де учні вчать козацьке бойове мистецтво Спас або рятувальну справу. І діти, які обирають рятувальну справу, вже з дитинства психологічно готові рятувати життя інших людей. Є багато випадків, коли під час пожежі та на воді вони рятували не тільки дітей, а й дорослих.

Діти дуже люблять вивчати правила безпеки у вигляді гри. Враховуючи це, для них розробили змагання «Школа безпеки», «Юний пожежник», а на воді влаштовують морський бій на плотах з порожніх пластикових пляшок.

Ці змагання, до речі, наштовхнули фахівці Управління у 2018 році розробити спеціальні квест-змагання для дорослих «Створи власну територія безпеки». Мета та основні завдання квесту: популяризація безпечного та здорового способу життя, здобуття практичних навичок та умінь щодо поведінки у надзвичайних ситуаціях та проведення рятувальних робіт за допомогою найпростішого спорядження, удосконалення навичок надання першої долікарської допомоги.

Текст та фото: Валерія Велика