Одна з провідних кіберспортивних організацій світу, FaZe Clan, звільнює 40% працівників. Це вже друге скорочення штату в поточному році: у лютому були звільнені 20% штату. Про звільнення повідомив Лі Трінк, генеральний директор компанії: він пояснив рішення економічними негараздами, що шкодять бізнесу, а також – «фокусом на зменшення витрат та потребою в переформатуванні структури, задля не лише виживання у поточному макроекономічному стані, а й підготовки до найкращого можливого майбутнього».

У штаті компанії працюють 200 осіб (відповідно до LinkedIn), отже близько 80 осіб втратять роботу.

«Це не означає відмови від наших прагнень щодо майбутнього FaZe Clan – ми просто тимчасово відкладаємо більші цілі, щоб зосередитись на ближчих цілях», – написав Трінк.

Контекст

Важливо, що звільнення відбулись у період невизначеності щодо майбутнього індустрії кіберспорту – і тривалі проблеми FaZe Clan, яка протягом тривалого часу була орієнтиром для ринку, свідчать про наближення «зими» ринку.

Бекграунд

Компанія провела первинне розміщення акцій минулого року, отримавши оцінку в $725 млн. Найвищим досягненням компанії була вартість акції у квітні 2022 року – $24,69. Після цього ситуація стала погіршуватись аж до поточного стану – $0,58 за акцію. В останні місяці творці-засновники компанії неодноразово вказували на помилки в управлінні, які призвели до втрати $53,2 млн у 2022 році.

«Я цілком вийшов з проєкту, продавши всі активи компанії, – розповідав Грег Селко, екс-президент компанії у 2017-2020 рр. – Там було занадто багато хаосу, як на мене, і ми почувались як ті, хто пливе проти течії, замість того, щоб займатись своїми справами».

Проблеми Faze Clan поширюються не лише на фінансові аспекти. Попри велику кількість послідовників, – компанія називає цифру в 176 мільйонів, включаючи фолловерів учасників компанії – останні сумніваються у прихильності бренду через публікацію токсичного контенту із гомофобними та неоднозначними посилами від членів команди.