Real Talk Sport – це CRM web система, що автоматизує та спрощує проведення спортивних заходів та роботу федерацій, а також вирішує багато проблем спортсменів, теренів, функціонерів, організаторів та чиновників. На Pitch Day 29, що був організований Українським фондом стартапів, команда отримала грант у розмірі $25 000, потрапивши до числа фіналістів відбору

Спорт в Україні розвивається зусиллями профільних федерацій, одним з завдань яких є організація та проведення змагань. Задача ця не проста, потребує залучення великої кількості спеціалістів та використання часових та адміністративних ресурсів. Незручності, складнощі та потенційні помилки виникають на кожному кроку, починаючи з подання заявок.

Наприклад, для участі у змаганні спортивного клубу з 30 спортсменами необхідно зібрати 30 пакетів документів, скласти заявку, відвідати регіональне відділення федерації, де поставити печатки на пакети документів та подати заявки – і лише після цього починати підготовку до участі. Будь-яке порушення цієї послідовності позбавляє клуба права висувати бійців.

Наступний етап – власне, проведення змагань: адміністрування турнірів на папері призводить до того, що вони тривають до пізньої ночі, спортсмени та тренери мають шукати організаторів та інструкції з турнірною сіткою, стежити за часом проведення поєдинку та, відволікаючи суддів та секретарів, шукати місце проведення наступного поєдинку.

По закінченні турниру складності не закінчуються. В Україні діє система спортивної звітності, оскільки спорт частково фінансується державою. Відповідно, всі федерації, які розраховують на бюджетну підтримку, мають звітувати про свою діяльність, надавати звіти та документи в усталеній формі.

Стартап

Real Talk Sport вирішує всі перераховані проблеми (і не лише їх), пропонуючи користувачам власну CRM-систему – по суті, конструктор, що полегшує життя спортсменам, тренерам, клубам, організаторам та федераціям.

Перша група – спортсмени, тренери та клубні функціонери – можуть створювати особисті кабінети атлетів та у ньому один раз формувати пакети документів та подавати заявки на змагання.

Самі заході також оцифровуються та супроводжуються рішенням від Real Talk Sport, яке дозволяє атлету відстежувати свій прогрес у загальній турнірній таблиці онлайн, а також надає доступ до всієї інформації стосовно стану справ на турнірі. Організаторам та спортивним федераціям ця CRM-система спрощує процес проведення змагань: надає можливість сформувати “сітку” Турнира та заповнювати її у цифровому форматі, у підсумку – скласти звіти у відповідності до вимог органів державної влади та органів самоуправління.

Окрім того, до системи заноситься статистика боїв – аж до назви прийому, за допомогою якого виграний бій, та точного моменту його проведення. Цей набір статистичних даних – окрема функція системи, що буде корисною для скаутів, які шукають перспективних спортсменів.

“Раніше приїжджали люди, які натискали спеціальну кнопку, щоб порахувати кількість дотиків спортсмена. Тепер ми створили базу для створення, накопичення та отримання цифрової аналітики – ми розуміємо, наскільки цінним є такий функціонал. Особливо, коли мова йде про аматорів, бої яких ніким не аналізуються. Дуже шкода, адже на аматорських турнірах дуже часто можна подивитись більше цікаві бої, аніж на професійному рівні”, – каже Артур Булигін, засновник Real Talk Sport

Розвиток

Real Talk Sport розвивається вже протягом більш ніж двох років командою, яка складається з:

  • Артура Булигіна, співзасновника та президента Федерації панкратіону та греплінгу у Київській області,
  • Олега Антонова, співзасновника та team lead у компанії Wix,
  • Анастасії Сердюк, секретаря київської федерації панкратіону та греплінгу,
  • Деніса Коблецького, розробника.
Виступ на Pitch Day 29 від USF

Незабаром до складу команди увійде спеціаліст, який брав участь у розробці CRM системи для американської Служби порятунку 911. Для Real Talk Sport цей розробник, родом з України, створюватиме UI/UX. Це – пріоритет, на виконання якого будуть витрачені кошти гранту Українського фонду стартапів. Ще один напрямок – створення служби технічної підтримки користувачів. Крім того, перед командою стартапу стоїть завдання познайомити із рішенням увесь ринок: на початку, єдиноборств, згодом – і інших видів спорту.

Користувачами продукту вже є п’ять українських федерацій єдиноборств, за її допомоги проведено більш ніж 80 змагань, у яких взяли участь понад 9000 учасників. В перспективі, впевнені члени команди, рішення охопить весь вітчизняний ринок – 50 видів єдиноборств, якими займається понад півмільйона атлетів. CRM система Real Talk Sport дозволить спростити їхній спортивний розвиток та отримає прибуток, що потрібний для реінвестування у розвиток.

На початковому етапі команда пропонувала всім бажаючим скористатись продуктом безкоштовно – в обмін на детальний зворотній зв’язок, перевірку своїх гіпотез та глибинні клієнтські інтерв’ю. Надалі прибуток стартапа формуватиметься з відсотку від внесків за участь у турнірах. Крім того, платним буде розширений функціонал платформи: pay-per-view онлайн-трансляції, доступ до значних обсягів статистичних даних та інші опції, на які буде запит від ринку.

Зараз вся ця інформація існує переважно у паперовому форматі, частково перенесена – у кращому випадку – до цифрових таблиць. Команда Real Talk Sport планує ці змінити та на цьому заробити.

“Мені як регіональному керівнику Федерації панкратіону та греплінгу потрібні аналітика та статистика для формування стратегії розвитку. Моїми основними завданнями є залучення до занять якомога більшої кількості дітей Київської області та організація змагань, переможці яких потраплять згодом до олімпійської збірної України. Для цього мені потрібно бачити статистику бійців, зведену інформацію по клубах та аналітику їхнього розвитку, регіональну клубну статистику, а також дані щодо наявності клубів на місцях“, – розповідає Артур Булигін з Real Talk Sport

Ринок

Напередодні початку роботи над платформою, команда Real Talk Sport детально обдумала вимоги до продукту на основі власного досвіду, уважно дослідила ринок та продукти конкурентів, виявили сильні та слабкі сторони кожного та на основі усієї інформації створила перелік функцій, які стали (та ще стануть) конкурентними перевагами. Зі специфічних завдань у цьому списку, окрім згаданої вище роботи з вимогами Мінспорту, є ще одна – спеціалізація бійців.

Крім перерахованих вище особливостей українського ринку, конкуренти не враховують швидкість розвитку єдиноборств у країні та цікавість з боку спортсменів до декількох видів єдиноборств. Вирізнятись серед конкурентів дозволяє можливість провести змагання з майже будь-якого виду єдиноборств. Це дозволяє бійцям, які опановують декілька видів та прагнуть розвитку у кожному, мати єдиний зручний особистий кабінет.

“Ми тісно співпрацюємо із Міністерством молоді та спорту, постійно консультуючись із Віталієм Лавровим – заступником міністра з питань цифрової трансформації. Ми хочемо знати все про тенденції цифрового розвитку, якомога більше та детальніше. Міністерство оцифровується і ми хочемо бути частиною цього процесу. Все йде до того, що ми незабаром надсилатимемо звітні документи онлайн, фізичної не буде потреби заносити. Прогнозую, що це відбудеться протягом року-півтора”, – вважає Артур Булигін.

Розвиток

Поки CRM система Real Talk Sport обслуговує лише єдиноборства, але команда вже аналізує супутні та інші види спорта. Особливо види з аналогічною логікою турнірів: особиста участь атлета і.т.ін. Командні види спорту – наступні у переліку завдань.

“Ми відчуваємо ринок, оскільки самі постійно організовуємо змагання та бачимо, як та в якому напрямку розвивається ситуація. Розуміємо потреби та готові масштабуватись, якщо будемо бачити, що це буде корисним та дозволить заробити. Як тільки ми закриємо потреби світу єдиноборств, одразу почнемо доробляти систему під потреби інших видів спорту”, – ділиться планами Артур.

Матеріал створено в рамках партнерства видання FIZO и Sport Tech HUB Kyiv.