У Верховну Раду внесли два законопроєкти, в яких передбачаються правила дорожнього руху та штрафи для самобалансуючого електротранспорту.

Так, згідно з законопроєктом №5731 “Про внесення змін до Закону України “Про дорожній рух” щодо руху самобалансуючих транспортних засобів обладнаних електродвигунами (електросамокат, сігвей, сегвіл, гіроскутер)”, пропонується заборонити пересуватися електросамокатами, гіробордами, сігвеями тощо особам, яким немає 16 років.

Окрім того, водії персонального електротранспорту зобов’язуються:

  • використовувати технічно справний та належним чином обладнаний транспорт;
  • перебувати в застебнутому мотошоломі;
  • не перевозити вантажі, які заважають керуванню;
  • не перевозити пасажирів.

Також такий електротранспорт має бути обладнаний світловідбивними пристроями, а під час руху в темний час доби зовнішніми світловими приладами.

У другому законопроєкті №5732 “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення правил дорожнього руху особами, які керують самобалансуючими транспортними засобами обладнаними електродвигунами (електросамокат, сігвей, сегвіл, гіроскутер)” пропонується штрафувати водіїв електротранспорту так само, як пішоходів, велосипедистів та осіб, які керують гужовим транспортом. Таким чином, штрафи складатимуть:

  • 340 гривень – за порушення ПДР;
  • 680 гривень – за порушення ПДР у стані сп’яніння;
  • 850 гривень або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин – за створення аварійної ситуації.

Як писав FIZO, КМДА та сервіси прокату електросамокатів 24 червня підписали меморандум, який визначає правила для цього виду транспорту. Серед іншого документом передбачається обмеження швидкості для електросамокатів.