Впливовий політик, голова Ліберально-Демократичної партії Японії Тошіхіро Нікаі заявив про існуючу можливість скасування Олімпійських ігор. Можливість розглядається навіть зараз, за три місяці до відкриття.

«Якщо Олімпіада стане фактором активного поширення COVID, то навіщо вона нам потрібна?, – сказ він, відповідаючи на питання про стан справ. – Я хочу, щоб ігри відбулись вдало, однак для цього багато чого має бути зроблено. Якщо це зробити неможливо, це має бути зупинене».

Таке рішення, у випадку його прийняття, отримає широку підтримку в Японії, свідчать результати опитувань. 40% учасників схвалюють скасування Олімпійських ігор, ще 33% вважають, що Олімпіаду варто перенести.

Не втішають і показники захворюваності. Кількість випадків інфікування у Японії зросла до 3200 на день, збільшившись від початку березня, коли цифра складала близько 1000 на день. Вакциновано близько 1,4% населення, згідно з офіційними даними – один з найнижчих показників серед розвинутих країн світу.

Перенесення ігор, що мали відбутись у 2020 році, вже коштували Міжнародному Олімпійському Комітету близько $800 мільйонів, а загальний цінник Олімпіади складає $25 мільярдів.