У 2018 році з метою лікування в Україну приїхало біля 65 тис. іноземців. Про це свідчать дані Української асоціації медичного туризму (УАМТ). У той же час, лише за приблизними підрахунками, на лікування закордон виїхали понад 160 тис. громадян України.

«Сьогодні в Україні пацієнтів-іноземців приймають близько 120 клінік у різних регіонах України. Середній чек  іноземця в Україні на лікування складає  у середньому $2-2,5 тис. Чимало медичних послуг у нас коштують значно дешевше, ніж аналогічні у закордонних медичних закладах, що створює хороші перспективи для розвитку цього напрямку в Україні», – повідомила на прес-конференції в п’ятницю Віолетта Янишевська, президент Української асоціації медичного туризму.

«На прикладі Чернігівського медичного центру сучасної онкології можна вже впевнитись в тому, що медичний туризм в Україні – це реальність, – відмітив Валерій Зуб, заслужений лікар України, генеральний директор КНП «Чернігівський медичний центр сучасної онкології». – За рахунок надсучасного обладнання, модернізаціі приміщень і, найголовшіше, кваліфікації кадрового складу медичного персоналу ми вже можемо говорити про те, що це заклад, який конкурує з приватними клініками. Саме дотримуючись таких темпів розвитку вже найближчим часом ми зможемо приймати пацієнтів не тільки з інших областей, а й закордонних пацієнтів».

Найбільш привабливими напрямками медичного туризму для іноземних пацієнтів в Україні, за словами експертів, на сьогодні є: пластична хірургія, стоматологія, санаторно-курортне лікування, застосування допоміжних репродуктивних методів лікування, реабілітація, лікування офтальмологічних захворювань, кардіохірургія, клітинна терапія.

«Іноземні пацієнти приїжджають в Україну з багатьох країн світу, найбільше — США, Канади, Італії, Польщі, Угорщини, Ізраїлю, Азербайджану, Казахстану, Китаю, країн Перської Затоки. Перспективним ринком є Африка», – відмітила Ірина Сисоєнко, заступник Голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я.

Водночас, Анна Романова, голова підкомітету з туризму і курортів  Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту  та туризму зазначила, що стримуючими факторами для розвитку медичного туризму в Україні є візові бар’єри, зокрема з країнами Південно-Східної Азії, а також відсутність фінансування цього напрямку в’їзного туризму.