З 1 червня планується відкриття басейнів та спортзалів, які були закриті на час карантину щодо пандемії коронавірусної хвороби. Про це на пресбрифінгу заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«Басейни раніше ми не розглядали. Але нові дані, які сьогодні з’явились щодо можливості поширення збудника коронавірусу через водний шлях передачі, зокрема у воді, яка підлягає постійній дезінфекції, дозволяють нам розпочати роботу спортивних залів, а також басейнів, у разі, якщо будуть дотримуватись протиепідемічних норм», – пояснив він.

Також головний санітарний лікар закликав власників спортзалів підготуватися до пом’якшення карантину і привести свої заклади у відповідність до тих норм, які будуть прописані.

В. Ляшко також повідомив, що скоро на сайті Міністерства охорони здоров’я будуть розміщені вимоги щодо протиепідемічних норм, які мають бути забезпечені, коли власник прийме рішення відкривати спортивний зал та басейн.

А поки їх немає УП. Життя проаналізувала досвід інших країн, зокрема США.

Так, Центр з контролю та профілактики захворювань США (СDC) опублікував такі рекомендації щодо правил гігієни та дезінфекції басейнів та зон відпочинку з басейнами.

Наприклад, об’єкти, до яких часто торкаються, варто дезінфікувати щодня та кожного разу після використання.

Це поручні; гірки; драбини; аквапалки; шезлонги; поверхні столів; дверні ручки; пеленальні столики; душові кабінки.

Також CDC надає такі поради щодо організації простору:

  • важливо, щоб меблі, які вже продезінфікували, наприклад, шезлонги, були окремо від предметів, які очікують на дезінфекцію;
  • відповідно промаркувати контейнери для чистого та використаного спорядження;
  • рушники прати на максимально високій температурі;
  • захищати щойно продезінфіковані предмети від повторного забруднення;
  • належним чином зберігати дезінфікуючи речовини. Вони мають бути не доступні для дітей.
  • переглянути планування приміщення, так, щоб упевнитись, що люди можуть дотримуватись необхідної дистанції (понад півтора метра).