Пом’якшення карантину, яке почалося в Україні з 11 травня 2020 року, поки не поширюється на фітнес-клуби, тренажерні зали, йога-студії і т. д. Чи запрацюють вони після 22 травня (дати, до якої в черговий раз продовжили карантин), поки питання відкрите. Але, як мінімум, до цього моменту фітнес-індустрія країни буде залишатися на паузі, а українцям доведеться тренуватися самостійно по квартирах.

Автор Фокуса Марина Бабенко з’ясувала, коли відкриються спортклуби, що зараз відбувається зі спортивними закладами, як вони планують виходити з карантину і скільки ще протримаються в сплячому режимі і за допомогою онлайн тренувань.

Співробітників звільнили, договори з клієнтами продовжили

Після вимушеного закриття спортивні заклади опинилися наодинці з букетом проблем. У їх числі: виплата винагороди працівникам, орендна плата, комунальні платежі і повернення коштів відвідувачам.

“Проблему з виплатою зарплат ряд підприємців подолав шляхом масового звільнення (за власним бажанням, угодою сторін) або відправки у відпустку за свій рахунок, – коментує ситуацію Андрій Шульгін, юрист адвокатського об’єднання Kachura Lawyers. – Але деякі великі фітнес-центри оголосили простій на підприємстві зі збереженням зарплати в розмірі 75%”.

Втім, багато інструкторів працюють як підприємці на спрощеній системі оподаткування і в трудових відносинах із закладами, де проводять тренування, не перебувають зовсім. Це полегшує життя власникам бізнесів. Однак працівникам в період карантину залишається розраховувати в основному тільки на себе.

“Більшості підприємців вдалося укласти додаткові угоди з власниками майна про призупинення орендних платежів на час карантину. В той же час, далеко не всім орендарям вдалося уникнути сплати комунальних послуг”, – продовжує Шульгін. Детально про орендні канікули на період карантину Фокус вже писав в одній з недавніх публікацій.

За словами Андрія Шульгіна, право на відвідування тренувань за діючими абонементами в фітнес-клубах, як правило, перенесли на період після закінчення карантину, а вимоги про повернення грошей розглядають в індивідуальному порядку.

Клуби перейшли до онлайн тренувань

Єдиною можливістю легально продовжувати діяльність для фітнес-індустрії стала дистанційна робота з клієнтами. У спортклубі Smartass, наприклад, до такої моделі прийшли відразу ж після припинення роботи. З тих пір в клубі кожен день проводять по 15 онлайн-тренувань з 7:00 до 21:00.

“Перейти в онлайн було непросто, наші клієнти звикли до інтенсивних навантажень з різним додатковим устаткуванням, яке вдома довелося замінювати стільцями, флягами, рюкзаками з крупами або чимось важким” – Іветта Ярошенко.

Якщо до карантину заклад брало по 300-400 відвідувачів за день, то зараз в онлайн-режимі щодня тренується по 200-300 чоловік. Причому до столичних клієнтів клубу додалися жителі інших міст України, а також Відня, Берліна і Москви.

У Smartass абонементи на період карантину заморозили, а персоналу виплачують урізану зарплату. З орендодавцем вдалося домовитися про знижку близько 60%.

Доходи Smartass при цьому знизилися приблизно в 3-4 рази. Однак такий результат Віктор Глущенко, директор Smartass вважає “фантастичним”. Це дозволяє клубу покривати близько 80% своїх витрат, тоді як в цілому по індустрії в період карантину окупити діяльність хоча б на 20% – межа мрій.

Столична мережа фітнес-студій hiitworks тепер також працює онлайн. Всі закриті фітнес-студії перетворили в студії для зйомки. Перші два тижні після початку карантину тренування транслювали в соціальних мережах і зняли онлайн-челендж, який назвали “hiitовий антивірус”. Потім запустили нові челленджі для схуднення, для нарощування м’язів і т. п.

“Групові та персональні тренування ми теж зараз проводимо в онлайні через платформу Zoom, – розповідає Ярослав Сойников, співзасновник, головний тренер і фітнес-експерт, мережі фітнес-студій hiitworks. – Тренер бачить всіх і може контролювати навантаження і коригувати техніку вправ. Тренування адаптували так, щоб займатися можна було на невеликому просторі і без обладнання”.

З першого дня карантину абонементи діючих клієнтів в hiitworks також заморозили. А щоб залучити аудиторію до онлайну, дзвонили по існуючій клієнтській базі, зверталися до партнерів за підтримкою і запускали рекламу в соцмережах. В результаті близько 80% аудиторії hiitworks online склали клієнти, які вже бували в студіях до карантину.

Проте продажі в онлайні зовсім не можна порівняти за обсягами з показниками восьми студій, які працювали до кризи в різних районах Києва. “Втрати дуже великі, – нарікає Сойников. – Але ми зайняті, ми виконуємо корисну роботу і отримуємо позитивні відгуки. Це дуже заряджає, мотивує тренерів і допомагає рухатися вперед”.

Щоб хоч якось знизити навантаження на бізнес в критичній ситуації, в hiitworks намагаються домовитися з орендодавцями про орендні канікули. Але далеко не всі власники приміщень погодилися піти назустріч, з деякими з них ще тривають переговори.

Проекти або підприємці, які не обтяжені договорами тривалої оренди приміщень, відчувають себе краще.

“У нас невеликий спільний бізнес без власної площі і персоналу. Ми оплачували оренду залів по годинах і проводили тренування. Тому не можна сказати, що через карантин ми щось втратили”, – говорить тренер функціональних видів фітнесу, співзасновник фітнес-проекту “Шальонітварини” Ольга Москаленко.

Все тренування в рамках даного проекту повністю перевели в онлайн, а вартість абонемента трохи зменшили. В результаті база клієнтів поповнилася тими, кому раніше не підходило місце тренувань, і жителями інших міст. Сформувалася стійка онлайн-група, яка продовжить працювати і після закінчення карантину. Тому засновниці проекту впевнені, що в такому форматі вони зможуть протриматися ще не один місяць. Якщо, звичайно, у клієнтів залишаться гроші.

“Перейти в онлайн було непросто, – продовжує тренер функціональних видів фітнесу, співзасновник фітнес-проекту “Шальонітварини” Іветта Ярошенко. – Ми звикли бути поруч з клієнтами – контролювати техніку виконання вправ і їх стан, а через екран монітора це робити складніше. До того ж наші клієнти звикли до інтенсивних навантажень з різним додатковим устаткуванням, яке вдома довелося замінювати стільцями, флягами, рюкзаками з крупами або чимось важким”.

Працювати онлайн в період карантину також почали більшість йога-студій і деякі танцювальні. Групові заняття проводять на платформі Zoom, в Фейсбуці, Скайпі і т. п. Деякі за практику онлайн беруть ту ж оплату, що і за заняття в студії. Багато знизили ціни, і час від часу проводять заняття безкоштовно або за довільне пожертвування за бажанням. При цьому сайти деяких йога-студій обзавелися зручними сервісами для запису і оплати занять онлайн, які і після скасування карантину збережуть для зручності клієнтів.

Онлайн тренування не для всіх

Але скільки в моніторі на басейн не дивись – сильно не поплавати. Крім плавання, є й інші види тренувань, які не провести онлайн.

“Багато тренерів з мого спортклубу (в основному ті, хто тренують дівчат) перейшли на онлайн тренування. Як показує практика, жінки більш трепетно ​​ставляться до занять, ніж чоловіки, і часто просто не хочуть або не можуть обійтися без тренера”, – розповідає Павло Харламов, який близько п’яти років займається в спортклубі з “залізом”. Самому ж Павлу після закриття спортклубу довелося непросто. Спочатку він їздив тренуватися на спортивний майданчик у парку, а коли її опечатали – став ходити в ліс, де хтось із підручних засобів зробив імпровізований тренажерний зал з турніком, брусами і упорами для віджимань.

“Найгірше тим, хто звик працювати на тренажерах або з вільним вагою – тут без залу ніяк. Я в тренажерці вже років 15, на жаль, в квартирі аналога годі й шукати, навіть при наявності мінімального обладнання”, – продовжує Ольга, любителька спорту з Києва. Те ж стосується і плавання, єдиноборств, парних танців, скелелазіння, верхової їзди, тенісу, футболу і багато чого іншого.

Заклади та тренери, які не можуть в силу своєї специфіки працювати онлайн, виявляються в найбільш складній ситуації. Вони практично повністю втратили можливість працювати і заробляти. При цьому інструкторам необхідно постійно тримати себе в формі і десь тренуватися самим.

“На карантині регулярно підтримуємо власну форму шляхом пробіжок, загальних фізичних вправ, повторенням викладацького матеріалу і розробкою нових комплексів і підходів”, – ділиться досвідом Олексій Репко, тренер зі спортивного карате клубу “ТАЙФУН”.

У цьому клубі тепер також записують відеотренування і проводять онлайн-трансляції в ZOOM і Youtube. Про зменшення орендної плати вдалося домовитися, а частина невикористаної оплати за тренування з березня перенесли на перший місяць роботи після карантину. Однак це не рятує ситуацію.