Google додає опції вимірювання частоти серцевих скорочень та дихальних рухів до застосунку Fit на смартфонах Pixel, плануючи у майбутньому впровадити їх на всіх Android-пристроях. Для цього використовується камера смартфона: частота дихальних рухів вимірюється за підйомом та опусканням грудей, а частота пульсу – відстеженням зміни кольорів по мірі току крови через кінчик пальця.

Видання The Verge повідомляє, що функції дозволяють проводити лише поверхневий стан здоров’я та не можуть бути виявленням чи діагностикою медичних проблем.

Для визначення частоти дихальних рухів (кількість вдихів-видихів за хвилину) користувач спрямовує фронтальну камеру смартфону на голову та груди. Для вимірювання тиску – притискає палець до тилової.

«Лікар рахує частоту дихальних рухів пацієнта, зважаючи на підйом та спад грудей, Google лише відтворює цю процедуру, – каже Джек По, менеджер з продукту у Google Health. – Використана нами технологія машинного навчання намагається це скопіювати».

Раніше схожу технологію вимірювання пульсу використовувала корпорація Samsung у низці своїх смартфонів, включаючи Galaxy S10. Однак у наступних смартфонах її вже не було.

Показники пульсу від застосунку Google будуть менш якісними за дані, що збирають носимі пристрої (wearables), які мають можливість відстежувати зміни протягом тривалого часу, дня чи доби. Однак для домашнього вимірювання за потреби їх достатньо.

«Якщо користувачі будуть заміряти пульс раз на тиждень, вони отримають багато користі,  – каже По. – Вони зрозуміють, чи покращується стан справ, чи допомагають вправи та лікування».

Раніше ми розповідали про оновлення застосунку Fitness+ від Apple, завдяки яким тренування можна дивитись на телевізорах.