По мірі розвитку кіберспорту все більше гравців цікавляться персональними тренуваннями заради прогресу. Редакція MIT Technology Review знайшла такого тренера та заплатила за навчання. А ми переклали статтю про їхній досвід для читачів FIZO

Мій опонент відволікся, і я зміг підкрастися до нього – чудово. Я цілюсь та тисну ліву кнопку, стріляючи йому в спину. Кілька куль влучають в нього, однак супротивник розгортається та в момент оточує себе мініатюрної фортецею. За секунду він визирає згори та вбиває мене. Ще один раунд у Fortnite скінчено, як на мене – дуже швидко. Хоча, як і зазвичай.

«Перше, що ти маєш зробити – побудувати 1х1, – каже мені Трой Хенсон. – Потім треба видертись вище за опонента. Будівництво є дуже важливим у Fornite».

Тренер Хенсон – більш відомий за своїм ніком у грі Fortnite, UnknownAvix – каліфорнійський студент, який сплачує за своє навчання тренуючи інших грати у комп’ютерні ігри. Він адаптує своє навчання під ігровий рівень кожного студента, розповідаючи про все: від кращих місць для пошуку інвентаря на кожній карті до найшвидшого алгоритму будівництва об’єктів для захисту чи атаки. Я найняв його для того, щоб подивитись, яким технікам та трюкам він може навчити мене за годину, щоб покращити мій рівень гри. І я такий не один.

Кіберспорт за останнє десятиріччя зростав вибуховими темпами. Турніри, організовані за прикладом традиційних, збирають цілі юрби вболівальників – як онлайн, так і в місцях проведення. Один з таких чемпіонатів нещодавно транслювався в прямому ефірі ESPN (спортивна кабельна мережа – FIZO). Кращі гравці заробляють мільйони. Тож чи варто дивуватись, що бажаючі наймають персональних тренерів, як і будь-які інші атлети?

Я хоч і не профі, але й не новачок у геймерському світі. Я грав у багато шутерів від першої особи (first-person shooter, FPS) в останні роки, а також потрапив до 1% кращих гравців у Rocket League – грі, яку краще за все описати як футбол, але замість гравців – машинки, які скачуть та газують. Однак неймовірно популярна Fortnite була поза фокусом моєї зацікавленості. Ось тоді й знадобився Хенсон.

В безкоштовному форматі Playground Хенсон почав з оцінки мого рівня майстерності та розмови про те, які аспекти гри я б хотів покращити. Це дуже нагадувало співбесіди з бейсбольними тренерами, які я мав у підлітковому віці.

Я дізнався, що техніки, які я вивчив у інших шутерах від першої особи, такі як пересування та прицілювання, чудово працювали у Fortnite. Однак, цього недостатньо. Унікальність цієї гри полягає у можливості будувати. У кожному раунді гравці збирають ресурси, за допомогою яких будують фортеці, башти та інші будівлі для одержання перемоги.

Тренер навчив мене основам будівництва. Зводячи чотири стіни, гравець створює найпростішу структуру у Fortnite – 1х1. Це наче твоя особиста міні-фортеця. Однак це не будується на власній швидкості. Адже у цій швидкісній грі чотири натискання клавіши для побудови чотирьох стін – це дуже довго. Замість того Хенсон навчив мене затискати ліву кнопку, після чого наводити мишку на місця, де я хочу звести будівлю. Цей метод може зекономити гравцю близько половини секунди, однак у Fortnite це дуже важлива перевага.

Наступним кроком стало перетворення 1х1 у вежу – більш складна задача, аніж її опис. Якщо підвалини будівлі знищені іншими, башта руйнується, вбиваючи будівельника. Тож Хенсон навчив мене будувати башти спеціального дизайну. Професіонали роблять це за долі секунди. В мене на це пішло близько тридцяти секунд.

За годину навчання ми вивчили багато чого – від кращого способу знищити будівлю опонента до екстреної побудови майданчика, на який доведеться приземлитись (дуже затребувана штука у грі, в якій одна з виграшних стратегій – будівництво башти вище за інших).

Наприкінці навчання я отримав цілу бібліотеку посилань на інструкції по Fortnite, а також зберіг запис нашого уроку, щоб проаналізувати його згодом. Хенсон наголошує на важливості не лише розуміння того, чому він навчає, а тренувань до тих пір, поки все не буде доведено до автоматизму. Це нагадало мені часи, коли тренер з бейсболу примушував мене виконувати до 100 ударів по уявному м’ячу на день.

На зростаючому ринку кіберспорту немає нестачі бажаючих стати професіоналами у Fortnite

У підсумку, я провів неймовірно насичену та повну знань годину з тренером, однак, це є лише початком повноцінної Fortnite освіти. Більшість студентів Хенсона навчаються в нього довгостроково – як і професійні спортсмени протягом усієї кар’єри працюють з одним тренером.

На зростаючому ринку кіберспорту немає нестачі бажаючих стати професіоналами у Fortnite. За підрахунками Хенсона, він навчає від 50 до 60 годин протягом робочого тижня, на вихідних проводячи спільні навчання. Багато його учнів у віці 12 років та молодше, що може стати проблемою, враховуючи стандартну вартість у $13 за годину. На їхнє щастя, все більше батьків зараз розцінюють відеоігри в якості захоплень, що формують характер, як раніше футбол чи гітара. У цьому розрізі запрошення тренера для досягнення покращень вже не виглядає дивним.

«Чотири або п’ять років тому грати в ігри було найбільш ботанським заняттям з усіх. Однак зараз це стало крутішим, що привело до появи великої кількості людей, які бажають грати краще, – коментує Хенсон. – Можливість заробити великі статки в якості професійного кіберспортсмена цей наплив аж ніяк не зменшують».

На початку йому доводилось власноруч рекламуватись та шукати студентів, а тепер він вже входить у топ-рейтинг на ресурсі Gamer Sensei (один з сайтів, що поєднує студентів з викладачами), тож студенти самі знаходять його.

Навіть якщо Fortnite загнеться – думаю, цього не відбудеться – на його місце прийде інша гра

Найбільш популярними лишаються версії гри для комп’ютера та приставок, хоча розробники нещодавно випустили мобільну версію, щоб залучити більше гравців. Хенсон тренує бажаючих в усіх версіях, однак Fortnite Mobile вважає більш ознайомчим інструментом, аніж конкурентною платформою.

«На джойстику чи клавіатурі ти можеш швидко дотягнутись до великої кількості клавіш. На мобільному телефоні тобі доведеться двома пальцями робити те, що інші роблять десятьма, – каже він. – Якщо мої мобільні гравці хочуть серйозно прогресувати, я раджу все ж перейти на комп’ютерну або консольну версії».

У майбутнє тренерів відеоігор та Fortnite зокрема Хенсон дивиться впевнено: «Навіть якщо Fortnite загнеться – думаю, цього не відбудеться – на його місце прийде інша гра».

Бажаєте покращити навички гри у Fortnite? Наводжу п’ять основних тактик від Троя, завдяки яким шанси на перемогу дуже зростають

  1. Будівництво

Треба практикуватись у будівництві, щоб вміти дуже швидко створити будівлю в момент, коли вона потрібн

2. Редагування будівель

Внесення змін «на льоту» дає конкурентну перевагу, оскільки може заплутати супротивника.

3. Обертання карти

У режимі «Королівської битви» (Battle Royale) гральна зона постійно зменшується. Продуманий рух вдовж країв цієї зони може зробити вас непомітним для інших гравців та подовжити вам життя.

4. Прицілювання

Важко, але можливо виграти гру не будуючи. Однак взагалі неможливо її виграти, якщо не вміти чітко та швидко цілитись.

5. Знання мапи

В Fortnite є незмінні місця, в яких з’являється інвентар. Чітке знання цих місць дає потрібну конкурентну перевагу.

Оригінал статті на MIT Technology Review