На території Національного природного парку «Сколівські Бескиди», на околиці міста Сколе у Львівській області, у межах пілотного проєкту за програмою «Розвиток туризму» спорудять комплекс із восьми будиночків-глемпів. Проєкт реалізовують в межах програми секторальної підтримки ЄС. Про це повідомляється на сайті Львівської ОДА.

Керівниця управління туризму та курортів Львівської обласної державної адміністрації Наталя Табака пояснює, що такі форми засобів тимчасового розміщення для туристів, як глемпінг, – популярний серед активних туристів та є дружнім до природи, що дуже важливо в умовах сталості розвитку туризму в Карпатах. Реалізація цього проекту додасть Львівщині конкурентних переваг у трендовому напрямку відпочинку OUTDOOR.

«Глемпи-шатра або сфери легко монтуються. Для їх зведення не потрібно робити капітального втручання в навколишнє середовище. Тут фокус на дружньому ставленні до природи. Тобто робити зупинки на ночівлю максимально близько до природи і, в той же час, забезпечувати рівень комфорту, максимально схожий до апартаментів чи готелю», – акцентує Н. Табака.

У програмі секторальної підтримки йдеться про адміністративну споруду й вісім житлових будиночків-глемпів. Кожен з них буде розрахований на поселення 4-6 осіб. Як ймовірну локацію для розташування глемпінгу розглядають початок туристичного маршруту на гору Параска.

«Попереду тендер і визначення фірми-підрядника, яка, власне, займатиметься встановленням глемпів, – пояснює Ірина Луцюк, програмний директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна». – Проект має бути реалізований протягом двох років».

Нагадаємо, паралельно з Львівщиною комплекси глемпінгів встановлять і в національних парках Донецької, Івано-Франківської й Закарпатської областей. На проект загалом передбачено 28,8 млн грн, відтак на кожен комплекс припадає приблизно 7,2 млн грн.

А керівниця управління туризму та курортів ОДА відзначає й те, що туристичний магніт України, який презентує Львівщину – НПП «Сколівські Бескиди», де розташують комплекс, активно розвиває рекреаційну та туристичну інфраструктуру.

«Зокрема у 2020 році облаштували паркінгом та інформаційним центром стартову локацію маршруту на гору Параска, – перераховує Н. Табака. – Впроваджено GPS-навігацію 19 маршрутів».

У Львівській області є приватні глемпінги, зокрема в селах Орявчик та Долинівка у південній частині того ж Стрийського району.