Якщо ви ніколи не ходили в похід зимовими Карпатами, але хочете спробувати, фахівці радять розпочинати з одноденних сходжень.

Львівська ОДА пропонує ТОП-5 гір, які під силу підкорити початківцям. Усі вони мають ознаковані шляхи, але провідника перший раз краще взяти.

1.Магура-Лімнянська

Восени на найвищу гору Старосамбірщини – Магуру-Лімнянську (1022 м) проклали маршрут «Грозова брама». Його протяжність – 2 км. Сходження триває від 1,5 до 2 годин. Старт – від села Грозьова. Інфраструктуру туристичного шляху доповнюють два відпочинкові осередки, реалізовані у 2020 році. Це відпочинкова зона на березі р. Мшанка та туристичний притулок, який розташований безпосередньо біля підніжжя Магури-Лімнянської, розрахований на ночівлю для 6 осіб. Це територія Верхньодністровських Бескидів.

2. Гора Парашка

Це найвища вершина Сколівських Бескидів. Її висота становить 1268 метрів над рівнем моря. З Парашки гарно проглядаються навколишні краєвиди. Маршрут на гору починається з міста Сколе (10 км довжиною і 800 м угору). Він хоч і одноденний, але не такий простий як може видатись на перший погляд.

3. Гора Лопата

Маршрут на гору Лопата складає довжину 8,5 кілометрів та набір висоти близько 800 метрів. Починається туристичний шлях в місті Сколе в урочищі «Павлів потік». На території поруч з озером облаштована рекреаційна зона для відпочинку. Підйом на вершину Лопати триває близько 3 годин. З гори добре видно північні рівнинні краєвиди і Карпати з боку Івано-Франківщини.

4. Гора Ільза

Туристичний маршрут під № 5001 заведе на гору Ільза. Його особливість полягає в поєднанні двох видів туризму: пішого та лижного, який називають скітур. Це два в одному – зимові мандри та гірськолижний відпочинок.
Протяжність усього шляху становить 8,7 км та проходить за маршрутом: смт. Славське – г. Ільза – с. Волосянка. На горі функціонує база відпочинку «Ільз».

5. Гора Пікуй

Пікуй з висотою 1408 м – найвища вершина Львівської області. Вона розташована на межі Львівської й Закарпатської областей.
Є декілька маршрутів, якими зазвичай піднімаються на гору. Один з найзручніших починається з Великого Гусного на Турківщині.

Гору Пікуй місцеві часом називають Гуслями. З такою назвою пов’язана легенда. Місцевий скрипаль Павло закохався і хотів засватати дівчину Даялу, що мешкала у хатині на гірському хребті. Дівчина усім відмовляла, але Павлові дала шанс, за умови, що він зіграє їй вночі на гуслях, тобто скрипці. Хлопець дівчини так і не дочекався, з горя піднявся на вершину, де заснув і замерз. Люди його знайшли, а Даялу прокляли. Заміж дівчина так і не вийшла, а стала ворожкою. Кажуть, дотепер вона гуляє горами, сумуючи за втраченим коханням.

Як правильно підготуватися до походу

За словами заступника керівника громадської рятувальної служби ГОРС Володимира Яворівського, перед сходженням потрібно зареєструватись в рятувальній службі. Це полегшить роботу рятувальникам в разі надзвичайної ситуації і турист отримає інформацію про стан маршруту, прогноз погоди та інші важливі речі.

«Зимові сходження вимагають більшої підготовки, ніж літні мандрівки. Це і фізична витривалість, професійне екіпірування, навігація, запас їжі, аптечка, пальник, ліхтарик та зв’язок», – пояснює він.

Окрім цього важливим є лавинний датчик, зонд і лопата. Наявність цього реманенту допоможе подорожувати безпечно тільки у випадку наявності необхідних знань і навичок.

До речі, В. Яворівський нагадав, що на горі Високий Верх біля Славська, задокументована перша смерть в Україні під лавиною. Тому він рекомендує проходити навчання з лавинної безпеки та тренуватися з туристичними та альпіністськими клубами і організаціями.

За матеріалами Львівської ОДА