Який елемент спорядження для походів найважливіший? Це точно про взуття. А точніше, черевики. Екіпірувальний центр KomandaEx – магазин спорядження та одягу для походів і пригод поділився простими правилами, які допоможуть вам обрати черевики.

  1. Купуйте заздалегідь

Прийти в магазин за день до походу – це не дуже гарна ідея. По-перше, у вас має бути час у разі, якщо ви не правильно підібрали розмір, щоб обміняти або повернути черевики в магазин.

По-друге, якщо з розміром все добре, бажано розносити взуття в парку, лісі або сходити в ньому в похід на вихідні, перед вашою основною поїздкою в гори.

  1. Розмір

Примірка обов’язкова! Стандартна рекомендація – купувати черевики на +1 розмір більше від вашого. Але є різні бренди, особливості колодки. Крім того, часто ліва і права стопа трішки відрізняються за розміром.⠀

Тому важливо одягнути черевики, зашнурувати та стати рівненько, щоб навантажити всю поверхню стопи. Пальці ніг не мають торкатися передньої стінки черевиків. Ідеально використовувати спеціальні гірки в магазині або похилу поверхню, як імітацію схилу.

Спуски, товсті шкарпетки, набряклі стопи від навантаження –  зважайте на це при виборі взуття.

  1. Беріть на примірку свої тренінгові шкарпетки

Приміряйте черевики на свої звичні шкарпетки, так простіше буде зрозуміти чи достатньо вільного місця в черевику. Часто в магазинах можна знайти шкарпетки для примірки, але вони різної товщини і як правило розпаровані. Тож враховуйте це.

  1. Запитайте у консультантів всі ньюанси, які вас цікавлять

Обов’язково запитайте про все що вас цікавить. Як правило, продавці в магазинах ходять в гори, та мають досвід використання спорядження. Тож не бійтеся та питайте порад. А якщо ви самі знаєте всі ньюанси, не соромтеся та скажіть про це прямо, щоб вам не набридали порадами.

А також просіть принести вам рівно стільки розмірів та моделей на примірку, скільки вам потрібно.

  1. Важливо обрати взуття підходяще для того клімату та рельєфу, де ви збираєтесь його використовувати

Пам’ятайте – правильно підібране взуття, запорука гарного настрою в поході та комфорту ваших ніг!