Порадами як зібратися в перший похід Карпатами з «Ветер дует» поділився Мирослав Мельничук, організатор походів, інструктор з пішого туризму, автор телеграм каналу про походи “Карпатський волоцюга”, який сумарно провів в горах понад 500 днів.

Яка фізична підготовка потрібна перед походом в Карпати?

Не користуйтеся ліфтом, йдіть за продуктами не в сусідній супермаркет, а пошукайте інший, за кілька кварталів від вашого. Ходіть пішки на роботу, обирайте складний маршрут, заодно підтягнете орієнтування на місцевості.

Місяць такого режиму і ви будете готові до будь-якого походу. Якщо ідея піти в гори з’явилася у вас спонтанно, то не треба чекати й спеціально готуватися, просто вибирайте простіший маршрут.

Як вибрати маршрут для походу в Карпати?

Іеї готових маршрутів Карпатами можна знайти в інтернеті звіти про чужі походи.

Для першого походу обирайте популярний маршрут низької або середньої складності. Популярні маршрути добре промарковані, на деревах і камінні вздовж маршруту намальовані позначки, завдяки яким ви будете впевнені, що не заблукали.

Маршрути по горах та реальні відгуки можна знайти серед відео на Youtube або Vimeo, це допоможе краще познайомитися з місцевістю. Перед походом можна віртуально “пройтися” по маршруту в Google Maps та подивитися всі фотографії з геотегом.

Скільки кілометрів туристи проходять за день в поході?

Вибираючи маршрут, дотримуйтесь золотої середини. Заплануйте похід так, щоб після сходження на чергову вершину залишалися сили на споглядання краєвиду, а після 8 годин ходьби було бажання посидіти з друзями біля багаття.

Десять кілометрів ходьби по місту дорівнює п’яти кілометрам гірського маршруту. Якщо ви, без особливих зусиль, можете пройти 15-20 кілометрів містом, а після цього спокійно дивитись улюблений серіал, то 10 кілометрів у горах буде оптимальною дистанцією для вас.

Для першого походу на три дні ставте планку не вище 35 кілометрів. В наступних походах ви можете її підняти. Навіть якщо буде занадто легко, і після того, як ви розклали табір у вас залишиться багато сил, то завжди можна сходити у “радіалку”. Радіалка — це елемент походу, де ви ходите без рюкзака, і повертаєтесь в те саме місце з якого починали маршрут. Збігати 2-3 кілометри на сусідню вершину, щоб сфотографувати захід сонця — класичний приклад “радіалки”.

Яке спорядження потрібно для походу в Карпати?

Все, що турист бере з собою в похід, можна поділити на дві категорії:

— Туристичне спорядження: намет, спальник, рюкзак, каремат або надувний коврик

— Особисте спорядження: одяг, взуття, посуд, косметика і т.д

Для першого походу не обов’язково купляти туристичне спорядження, краще його орендувати. На ринку багато пропозицій оренди спорядження, знайти прокат не складно, а сума оренди комплекту спорядження для одного туриста на 3 дні походу коливається в межах 40-50$.

Головне не йти на компроміси і не шукати ніяких альтернатив туристичному спорядженню. Дешевий намет з супермаркету почне текти вже через 20 хвилин доброї карпатської зливи, а рюкзак без рамки та спеціальної жорсткої спинки буде боляче і до синяків врізатися в ключиці.

Намет повинен бути двошаровим, з індексом водяного стовпа понад 3000 міліметрів, температура “комфорту” спальника не нижче +7 градусів, рюкзак з анатомічною спинкою, об’ємом 50-60 літрів, а каремат не плутати з килимком для фітнесу.

Інші поради

Як вибрати одяг та взуття для походу?

Який посуд потрібно взяти в похід Карпатами?

Які засоби гігієни потрібно взяти в похід?

Як організувати харчування в поході?

А також інші корисні поради тим, хто збирається у свій перший похід в Карпати, ви можете знайти на сайті «Ветер дует».