Майже чотири з п’яти смертей від серцево-судинних захворювань виникають внаслідок інфарктів та інсультів, третина цих смертей настає передчасно у людей, віком до 70 років.

Низька фізична активність є одним із факторів, що значно збільшує ризик серцевих хвороб. Натомість висока є одним з найкращих способів збереження здоров’я серця, нагадав Центр громадського здоров’я України на своїй сторінці у Facebook.

Серед видів фізичної активності виділяють: аеробну, вправи для зміцнення м’язів та зміцнення кісток, розтяжку тощо.

  • Аеробні вправи: чудовий вибір для регулярних тренувань. Це можуть бути біг, плавання, ходьба, їзда на велосипеді, танці та стрибки. Цей вид активності змушує серце битися швидше, ніж зазвичай. Через деякий час, аеробні вправи допомагають серцю та легеням стати міцнішими та працювати краще.
  • Інші види активностей мають свої переваги. Віджимання, присідання, підйом сходами роблять м’язи витривалими та додають сили.
  • Коли ви робите вправи для укріплення кісток, ваші ступні, ноги та руки підтримують вагу тіла, а м’язи тиснуть на кістки. Це допомагає кісткам стати міцніше. Біг, ходьба, стрибки на скакалці — гарний приклад таких вправ.
  • Розтяжка покращує гнучкість та здатність повноцінно рухати суглобами. Це вправи йоги, бокові розтяжки тощо.

“Обирайте вид активності, який підходить саме вам. Звертайтеся до лікаря за консультацією, особливо якщо маєте протипокази до занятть певними видами фізичних активностей”, – рекомендують в ЦГЗУ.