Весна – ідеальний час, щоб вийти і насолодитися світом. Проведення часу на вулиці і особливо возз’єднання з природою після місяців, проведених за гратами в опалювальних будинках і офісах, підвищує енергію, оптимізм і творчий потенціал.

Але також важливо поступово включати свій організм в весняний ритм, тобто змінити деякі зимові звички.

Аюрведа говорить, що, якщо ви будете вести малорухливий спосіб життя і продовжите вживати важку зимову їжу, ви можете зіткнутися з дисбалансом Капхи, поширеним навесні. Такий дисбаланс загрожує алергічними реакціями та іншими респіраторними проблемами, повільністю, млявістю розуму і збільшенням ваги.

Кардіо-вправи, в тому числі ходьба, походи, їзда на велосипеді і плавання, допомагають тілу вийти з зимового сну.

Добре також пропити навесні, наприклад, Тріфалу – органічний Digest Tone (Трифала плюс). Він добре допомагає у щоденній детоксикації товстої кишки (виведенню Ами – токсичних накопичень).

Добре пропити Joint Soothe II для полегшення періодичного болю та скутості й Osteo Relief для підтримки здоров’я суглобів і кісткової тканини.

Fatigue Free та Premium Amla Berry можуть допомогти в знятті втоми і посприяти життєздатності й енергійності.

Щоб уникнути типового весняного дискомфорту Аюрведа рекомендує також перейти на легку дієту. Вибирайте продукти, які зміцнюють травлення: органічний рис, який легко засвоюється, такий як Жасмин або рис Басматі; чапаті (прісні коржі); легкі супи; свіжі салати (як гарнір); овочі, такі як редис, кабачки, фенхель, цвітна капуста.

Для різноманітності спробуйте приготувати 50/50 світлого рису з липким (солодким) рисом.

Також можна їсти стиглі фрукти, пити солодкі фруктові соки, їсти зерна, такі як просо і ячмінь. Всі ці продукти водорозчинні і сприяють очищенню і виведенню Ами з організму.

З іншого боку, спецій до страв навесні можна додати більше. Наприклад, гарячі зігріваючі спеції такі, як імбир, коріандр, кмин, куркума, перець або суміш спецій Organic Kapha Churna стимулюють травлення.

Крім того, можна включити в свій раціон Radiant Skin для здорової, сяючої шкіри і Bio-Immune, який підтримує природний імунітет, допомагає детоксикації крові й печінки, сприяє регенерації клітин і врівноважує усі три Доші.

За матеріалами блогу Ayurveda Next Door