Новосибірські лікарі підключилися до проведення дистанційних занять з пацієнтами, що перенесли новий коронавірус. Привести організм в норму медики допомагають дистанційно, через технології відеозв’язку.

На моніторі лікарі бачать групу пацієнтів, кожен з яких знаходиться у себе вдома або навіть на дачі. Головне – стабільний інтернет і камера з можливістю передачі сигналу онлайн.

Самі ж пацієнти бачать фахівця клініки на моніторі, або екрані смартфону – підійде будь-який пристрій. На зв’язок з ними виходять пульмонолог, лікар-реабілітолог, терапевт, але головна «зірка” екрану» – інструктор з лікувальної фізкультури (ЛФК). Саме її медики називають ключовою ланкою у відновленні після перенесеної інфекції та поверненні до активного повсякденного життя.

В режимі відеозанять представлений комплекс вправ, який розроблений на основі рекомендацій Союзу реабілітологів Росії. Головною метою є поліпшення рухливості грудної клітки, відновлення дихальної мускулатури, підвищення життєвої ємності легень, покращення газообміну.

Крім того, заняття допомагають поліпшити відчуття рівноваги і координацію рухів.

Також важливо, що правильні фізичні навантаження відновлюють емоційний стан людини – зменшується тривожність, поліпшується настрій.

Інструктор пильно стежить, щоб всі вправи виконувалися в точності з його вказівками і в разі необхідності може поправити пацієнта. Адже від невірно виконаного тренування толку може не бути зовсім.

На екрані монітора відображаються всі учасники групи одночасно, але платформа Zoom, яку використовують для зв’язку, дозволяє збільшити зображення окремого пацієнта.

В рамках реабілітаційних курсів учасники можуть залишити питання щодо свого стану і самим лікарям. Всі вони будуть розглянуті, але вже в режимі офлайн. Так чи інакше, медики зв’яжуться з пацієнтом і дадуть свої рекомендації. Курс розрахований на 14 занять. Після його проходження і поліпшення самопочуття пацієнт може продовжити комплексну реабілітацію вже в денному стаціонарі.

Джерело