Ірландсько-український короткометражний документальний фільм під назвою «Качалка» нарешті виклали у вільний доступ. Фільм, режисером якого є ірландець Ґар О’Рурк розповідає про тренажерний зал просто неба в київському Гідропарку.

Ролик, що триває 9 хвилин, знімали упродовж 4 днів — тож багато залишилось за кадром.

Детально про створення фільму команда DreamKyiv розпитали локального продюсера «Качалки» Сергія Солодько.

Як розповів продюсер, в Ірландії про «найхардкорніший тренажерний зал» дізнались так: брат режисера Ґара О’Рурка відвідував «качалку» й одного дня поділився із Ґарою відеозаписом своїх занять. Побачене вразило ірландського режисера й він прилетів до України, щоб особисто відвідати це місце в Києві. Так виникла ідея створити документальний фільм про «качалку».

Знімали кіно на початку травня 2019 року.

Історія тренажерного залу сягає 70-80-х років. Почалась вона з простої перекладини між двома деревами в Гідропарку, яку встановив син головнокомандувача УПА Василя Кука — Юрій Кук. Поступово кияни об’єднались довкола ідеї створити тут безкоштовну громадську зону для занять спортом. Хтось приніс залізничні рейки, хтось — металеві деталі від танків та підводних човнів. Тож «качалка» — це рукотворна спортивна зона.

Голос, що звучить у фільмі, за словами С. Солодько, належить пану Петру — «хранителю качалки». Чоловік мешкає в невеличкому будинку неподалік від спортивної зони, ремонтує тут приладдя, тренує людей, проводить сеанси спортивного масажу. Іноземці — часті гості «качалки», тож Петро вивчив кілька фраз іноземними мовами: арабською, японською.

Так, серед відвідувачів тренажерів є і японець Хітоші — розповідає локальний продюсер. Рекорд Хітоші — підйом 250-кілограмової штанги. Якось японець навіть зустрічав у київській «качалці» Новий рік.

Документальний фільм демонстрували на багатьох кінофестивалях, у тому числі на одному з найпрестижніших фестивалів короткометражного кіно в Clermont-Ferrand. Також цей фільм транслювали на американському каналі PBS.