З 8 по 24 січня в Україні діють посилені карантинні обмеження. Локдаун запровадили, аби не допустити розгортання нової потужної хвилі захворюваності, яка може наступити після новорічних свят.

Відтак, на цей період заборонили: відвідування усіх закладів освіти будь-якої форми власності, крім дитячих садочків; роботу кафе, ресторанів, барів (окрім доставки та замовлень на виніс); роботу кінотеатрів, театрів, а також фітнес-клубів, спортивних залів, басейнів; торговельно-розважальних центрів (дозволятиметься торгівля продуктами харчування, ліками, ветпрепаратами, товарами особистої гігієни та побутовою хімією)та ін.

Окрім того, роботодавцям рекомендували за можливості організувати для працівників режим дистанційної (надомної) роботи.

Відтак, Центр громадського здоров’я України розмістив на своїй сторінці в Facebook поради як налагодити роботу з дому в умовах карантину. Ось деякі із них:

  • Дотримуйтесь розпорядку дня — прокидайтеся та засинайте в один і той же час, так само починайте й завершуйте працювати у звичному робочому графіку.
  • 15-хвилинна руханка, заняття з йоги чи інші фізичні вправи зранку перед початком роботи можуть допомогти почуватися бадьоріше і краще концентруватися.
  • Створіть нові ранкові ритуали на зміну звичній каві в офісі з колегами.
  • Робіть обідню перерву, за можливості їжте в іншій кімнаті, це допоможе дотримуватися режиму та розбити день.
  • Оскільки все спілкування переходить у чати і відеодзвінки, часто важко сконцентруватися через велику кількість сповіщень. Вимикайте звук на телефоні, аби концентрувати увагу на робочих завданнях.
  • Регулярно робіть фізичні вправи, аби зменшити час сидіння: навіть коротка розминка, як-то ходіння або зарядка протягом 3–4 хвилин допоможе вам зняти м’язове напруження, поліпшити кровообіг і роботу мускулатури.
  • Дотримуйтесь балансу між роботою та особистим життям, наприклад, створіть окремі входи на ноутбуці для роботи й особистого. Додайте інші налаштування, заставку на екран, аби «вимикати» робочий режим у кінці дня.
  • Після закінчення робочого дня виходьте на прогулянку — це може нагадувати стан «повернення з роботи» та переключитися.